BalkansPress

Dobro došli!

„Sve prođe pa i doživotna“ naslov je treće knjige Žarka Lauševića, teške ispovesti o vremenu provedenom u zatvoru, nakon tragičnog događaja iz 1993. godine kada je u kafanskoj tuči ubio dvojicu muškaraca, a jednog teškog ranio. Tekstove objavljene u ovoj knjizi osuđenik 28375, kojeg pogrdno zovu Glumac, piše tokom trideset meseci zatvora u Zabeli kod Požarevca.

PROČITAJTE: MNOGI KOMENTARIŠU OVAJ STATUS NA FEJSU: Mladić u autobusu održao lekciju BEZOBRAZNOJ BAKI!

Među njima našlo se i pismo koje je uputio svojoj supruzi Aniti - prenosimo vam delić iz nove knjige Žarka Lauševića „Sve prođe pa i doživotna“ koja će se u prodaji naći 21. decembra.

 

Anđele moj predobri, Anito moja!

Ja sam i dalje tu i voleću te kao pas, odano, ne uzimajući hrane iz tuđih ruku. Kroz maglu trećeg jutra meseca decembra, kroz neku nepojamnu crtu zemljine kore, kroz veliki mozak njen, jebitačno kao onaj „Jebiter“ Milića od Mačve, stižem do tvog podnožja.

I ležaću tu, kao pas, dok me ne oteraš kao psa, ili ne udeliš oholo kao psu, malo nežnosti.

Ako uhvate ovo pismo, ne iznenadi se ako iduće dobiješ iz štenare.

Da, dodirnuh se jučer. Tobom. Morao sam. Znaš kako je… ne znaš. To me budi, vodi negde tebi, čini muškarcem. I čini da jesam, a tako nisam.

To me budi i vodi, no opet me vraća, ali ruka me grešna na tebe podseća. Ruka što ubi, što piše i čeka. Nema rime…

Samo usamljen orgazam… i posramljen.

Nije robija ono što običan, neobavešten svet, ima predstavu o njoj – neke godine provedene iza katanca, bez prava na viđanje svojih, bez prava na bilo kakvu vrstu radosti, bez prava na ikakvu udobnost i privatnost.

Nije.

To i jest najveći šok svakog ovde dospelog.

Robija je – pretres usred noći, prekinut mlaz tople vode na tvoje nasapunano telo, oteto pismo, zaplenjen ručni rad, bahatost i nemar polupismene sekretarice, koja je negde zagubila tvoju molbu, jer je sinoć ponovo imala onaj isti očajan seks sa svojim kasnim povratnikom u njen krevet, brak i alkohol.

Robija je kad ti prekinu, iz čista mira, posetu jer se oglasio neki alarm, robija je kad ti drže neki telegram o kojem već pišu novine, a ti ga nisi dobio, robija je kad si slavan, pa ti tako slavnom toliko spominju majku…

(BalkansPress / Izvor: Noizz.rs)

Scroll to top