BalkansPress

Dobro došli!

Na današnji dan bio je rođendan jednog od najvećih srpskih glumaca Petra Kralja. Voleli su ga čak i oni koji nisu često posećivali pozorišta, kolege umetnici i domaćice, đaci i profesori, građevinski radnici i naučnici... A on je ljubav umeo da vrati stostruko!

Petar Pera Kralj se rodio 4. aprila 1941. godine u Zagrebu, kao sin jedinac oca Đorđa, profesora istorije u gimnaziji, poreklom sa Banije i majke Stanislave, profesorke geografije poljsko-ukrajinskog porekla.

Drugi svetski rat naterao je porodicu Kralj da se preseli - prvo u Rumu, a potom u Sremsku Mitrovicu gde je Petar proveo detinjstvo. Gimnaziju je završio u Novom Sadu, a od diplomiranja u Beogradu ovaj grad mu je postao dom.

Ipak, Petar Kralj nikada nije zaboravio zavičaj, kao ni očev rodni kraj. Bio je čest gost na druženjima izbeglica iz Hrvatske, učestvovao je na srpskim obeležavanjima godišnjica "Oluje" i "Bljeska" i za svoja gostovanja nikada nije uzimao novčanu nadoknadu.

Upravo sa jednog od tih nastupa ostala je i sledeća anegdota.

Prilikom jedne od godišnjica "Oluje", Petar Kralj je pozvan da ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu, recituje stihove Vladimira Nazora iz pesme "Majka pravoslavna".

Iznenada, počeo je letnji pljusak. Glumac nije imao kišobran, pa su se organizatori uzmuvali i uskoro pronašli jedan. Neki čovek prišao je Petru Kralju sa otvorenim kišobranom kako bi da pokrio, ali je ovaj samo odmahnuo glavom.

– Bog s vama! Ako ispred mene mogu da kisnu ovolike crne marame, mogu i ja –rekao Kralj i nastavio sa recitacijom.

(BalkansPress / Dnevno.rs)

Scroll to top