BalkansPress

Dobro došli!

Večere, bioskop, hrana, stan, ali i vikend u dvoje sve su to stvari o kojima ne razmišljate kada se zaljubite, ali vremenom i sa povećanom željom da budete sa voljenom osobom, povećavaju se i finansijski troškovi sa obe strane.

Danas je Dan zaljubljenih, a mi smo istraživali koliko košta biti u paru u odnosu na to kad ste sami.

Ako ste na početku veze, mnogo toga se promeni u odnosu na vreme kada ste bili sami.

 

-Tu je plaćanje izlazaka, koji mogu biti jedno ili nekoliko pića, a ako ste galantniji, to podrazumeva večeru ili izlazak u bioskop. Sve zajedno može da košta i nekoliko hiljada. Večera za dvoje nije ispod 4.000 sa pićem, a odlazak u bioskop u današnje vreme nije jeftinija varijanta, pa vam to sve dođe na isto - kaže Marko Savić i dodaje da u prvo vreme nisu potrebni pokloni, ali da recimo većina već za obeležavanje prvog meseca veze kupuje neki simboličan znak pažnje.

Kako veza napreduju, troškovi su veći

Kako vreme u vezi prolazi, potrebe se sa jedne strane smanjuju, ali se sa druge strane značajno povećavaju. U razgovoru sa parovima u dugim vezama, večere se smanjuju na tri do četiri u toku meseca, slično je i sa odlaskom u bioskop ili pozorište, ali počinje da se razmišlja u pravcu putovanja.

Tako, većina dugogodišnjih partnera razmišlja o zajedničkom letovanju, a oni imućniji putuju i po nekoliko puta. Jeftinija varijanta su produžena vikend putovanja.

 

Danas brojne turističke agencije nude jeftine vikend ture za dvoje koja mogu da koštaju i 50 evra za odlazak u Temišvar, Prag ili Budimpeštu, ali ako uzmete u obzir da je potrebno i da se tamo nešto potroši, celo putovanje vas neće ispod 200 evra.

-Dobra stvar u vezi za razliku od vremena kada ste putovali sa društvom je organizovanost. Obično se raspitam ranije za povoljne aranžmane i uplatim dok se ono najbolje ne razgrabi, pa nas ne izađe toliko skupo - priča Ana S. i ističe da je se umesto na izlaske na zajedničkim putovanjima više troši na organizovane izlete i obilaske što nije bezazlen trošak.

*FOTO: V. LALIĆ / RAS SRBIJA

Svako na svoj način u vezi više troši i na svoj izgled.

-Muškarac ili žena koji su sami mogu da "zaborave" na pokoje šišanje ili depilaciju, a u vezi, posebno u prvoj godini, to se ređe dešava, pa se češće ide kod frizera, kozmetičara, a neretko i u šoping, jer želite da se dopadnete svom partneru - objašnjava Marija Marković i dodaje da dosta novca u vezi odlazi na kontracepciju - kako za muškarca, tako i za ženu, ako su ljudi normalni i odgovorni.

 

A kad počnete da živite zajedno...

Međutim, ljubav traje i onog trenutka kada dvoje krenu da žive zajedno, pa to sada podrazumeva i neke druge troškove o kojima niste razmišljali u udobnosti roditeljskog doma.

-Troškovi su mi se najviše uvećali za hranu i kućne potrepštine otkad živim sa verenikom. Najviše novca ode na hranu, jer sada sve spremam za dvoje. Dok sam bila sama, mislim da nisam izdvajala više od 10.000 mesečno za kupovinu hrane, sada je to oko 20.000 sigurno - navodi Milica I. i dodaje da svaki odlazak u veći market ne bude ispod 7.000 dok ne ispune želje kako njene, tako i njegove.

*FOTO: G. SRDANOV / RAS SRBIJA

Takođe, dodaje da svakog meseca oko 5.000 ode i na hranu koju poručuju kada im se ne da da nešto spremaju.

-Dok sam živela sama brzinski sam sebi pripremala nešto za jelo ili kupovala usput nešto za 300 dinara, a sada je to drugačije i obilnije - kaže Milica i dodaje da se sa druge strane uštedi na mesečne račune, jer troškove od oko 20.000 dinara sada dele.

Parovi ističu da u zajedničkom životu troškovi za kućne potrepštine idu duplo više, a da se za izlaske smanjuju.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top