BalkansPress

Dobro došli!

Med, čokolada, orasi... neke se namirnice smatraju proverenim afrodizijacima. No, postoje i one koje deluju suprotno - smanjuju želju za seksom. Proverite što ne biste trebali jesti ako želite da doživite strast.

1. HOT DOG

Iako je to jedno od omiljenih brzih jela, ako planirate seks, hot dog ni bilo koje druge vrste kobasica i mesnih prerađevina nisu pametan izbor. Visok deo zasićenih masti u takvim namirnicama začepljuje žile u genitalnim organima, što otežava postizanje uzbuđenja i punog užitka u polnom odnosu. Zdravija alternativa je sendvič ili hamburger s ribom koja sadrži zdrave omega-3 masne kiseline. 

2. PEPERMINT

Loš zadah sigurno ubija polnu želju, ali osvežavanje daha, na primer, bombonama s pepermintom takođe neće biti od pomoći da se situacija rasplamsa. Mentol prisutan u pepermintu dokazano smanjuje nivo testosterona, a time ubija i polnu želju. Žvakanje žvakaćih guma s ukusom peperminta nije ništa bolji izbor jer žvakanjem više kiseonika ulazi u probavni sastav, što za posledicu može imati nezgodno podrigivanje.

Možda je uzdisanje i stenjanje poželjno u seksu, ali podrigivanje sigurno nije na listi stvari koje će bilo koga uspaliti. Ako vam je pepermint nužan zato što inače patite od lošeg zadaha, isprobajte čaj od mente. Sadrži relativno malu količinu mentola i bolji je za probavu nego žvake.

 

3. TONIK VODA

Ako je tonik ili kombinacija džina i tonika vaše omiljeno piće, možda bi bilo bolje ostaviti ga za one dane kad ne pralnirate seks. Gazirana pića mogu probavni sastav napuniti plinovima i napunuti vaš stmoak (što sigurno nije jako zavodljivo i privlačno). Uz to, kinin - biljni sastojak koji toniku daje karakterističan gorkast ukus, može privremeno smanjiti nivo testosterona pa čak i broj spermatozoida, što nije dobra vest za parove koji žele postati roditelji.

Bolji izbor pića, ako planirate seks, je nezaslađeni čaj koji popravlja raspoloženje, poboljšava koncentraciju i pospešuje cirkulaciju, što je sve idealna priprema za seks.

4. PRŽENI KROMPIRIĆI

Ako imate sreće, vaš partner ili nije ljubitelj prženih krompira ili će takvo jelo odbiti ima li na umu zapaliti iskru strasti tog dana. Tu vredi isto što i za kobasice, transmasti u tom jelu negativno utiču na nivo testosterona i cirkulaciju. Uz to, i visok deo soli u prženim krompirima može biti nezgodan za muškarce koji inače imaju povišen krvni pritisak, jer će otežati održavanje erekcije.

 

5. TOFU

Odreknite se navike da jedete tofu, barem onih dana kad se zaželite seksa. Zbog visoke količine biljnih fitoestrogena mnoge namirnice na bazi soje mogu podići razinu estrogena u organizmu. A višak estrogena je ubica libida i kod muškaraca i kod žena.

Ako ste vegetarijanac, radije odaberite jaja kao zamenu za meso. Ona obiluju vitaminima B5 i B6, koji su učinkoviti protiv stresa te uravnotežuju hormone, a sve to će pomoći i libidu.

6. KONZERVISANA HRANA

Ona je uvek vrlo praktično i jednostavno rešenje za ručak ili večeru, ali je ujedno i najjednostavniji način za ubijanje libida. Sva konzervisana hrana ima visok sadržaj natrijuma, koji može izazvati nadutost jer so uzrokuje zadržavanje tečnosti.

Ako se baš nikako ne možete odreći konzervisane hrane, barem sadržaj konzerve dobro isperite pod mlazom vode ili ostavite da stoji 20 minuta u vodi tako da so izađe iz hrane.

 

7. BOCA VINA

Ako čaša vina uspešno diže raspoloženje uoči seksa, cela bi boca mogla učiniti čuda? Pogrešno, previše alkohola početno uzbuđenje zamenjuje potpunim ubijanjem polnog uzbuđenja.

Alkohol smanjuje osetljivost na dodir te slabi doživljaj orgazma. Istraživanje sprovedeno 2008. godine na univerzitetu u Vašingtonu  otkrilo je da trezni muškarci bolje održavaju erekciju nego muškarci koji su pod uticajem alkohola. Dakle, ako želite dobar seks, ograničite se na samo jednu do dve čaše pića.

8. ZOBENA KAŠA

Nema sumnje da je zobena kaša vrlo zdrav izbor za doručak. Ona pomaže telu u proizvodnji serotonina, hormona koji smanjuje stres i koji je u umerenoj količini dobar za libido. No, prevelika količina zobene kaše može imati suprotan učinak i smanjiti libido.

 

9. VOĆE ZA DESERT

Grickanje jagoda zvuči kao vrlo seksi desert. Ali nije! Voće se probavlja vrlo brzo, no samo dok njegovo probavljanje ne zadržava, odnosno ne usporava, ručak ili večera koji se prilično sporo probavljaju. To odgađanje može izazvati probleme poput naduvavanja, grčeva i plinova u crevima.

10. ENERGETSKI NAPICI

Zadovoljavanje partnera iziskuje mnogo energije. Iako u tom smislu energetski napici zvuče kao pravi izbor, obilna doza šećera i kofeina u njima donosi samo kratkotrajnu navalu energije, nakon koje sledi potpuni slom. Drugim rečima, energija neće trajati onoliko koliko je potrebno da postignete vrhunac.

Osim toga, previše šećera takođe može smanjitinivo testosterona te tako ugroziti polnu želju.

Scroll to top