„Imenjače, nemoj da me izdaš, ko boga te molim! Silne pare u tebe sam uložio, i to samo za malo dobrog seksa!“

Beogradski penzioner R. J. (70) nije želeo da mu u Njuzviku napišemo puno ime i prezime. Iako se, kaže, nema čega stideti kad govori o sopstvenom seksualnom životu. Sa svojom 25 godina mlađom lepšom polovinom već dve godine, otkako žive zajedno, vodi ljubav tri puta nedeljno.

„Radim honorarno, pa nemam vremena da činim to svaki dan. Jer za dobar seks dokolica je najvažnija. Navikao sam na visok standard, a penzija, i pored činjenice da sam radni vek uglavnom proveo kao rukovodilac, ne može da zadovolji moje hedonističke potrebe. Žena s kojom trenutno delim krevet veoma me uzbuđuje. Ipak, zbog krštenice ne mogu više, kao što sam to nekada radio, da nešto sa strane ubodem!“, jada se R. J.

Nakon jadanja vraća se osnovnoj temi teksta. Najpoznatije svetske tablete za erektivne smetnje „vijagru“ i „cijalis“ R. J. je probao pre dve decenije, prilikom boravka u Kanadi i SAD. Tada mu, kako kaže, „vijagra“ umalo nije došla glave. „Strefio me je infarkt. Zbog prevelike želje malo je falilo da odem bogu na istinu. Mada, što sam stariji, sve više sam ubeđen da je smrt tokom polnog odnosa najlepši rastanak sa ovozemaljskim životom!“ Najzadovoljniji je, kaže, indijskom „kamagrom“. Ona mu, na najbolji mogući način kad je seks u pitanju, pruža osećaj slobode i spontanosti.

 

SEKS POMOĆU PILULA

Prvo što će svaki farmaceut, urolog, seksolog, pa čak i lekar opšte prakse kazati neiskusnom pacijentu koji želi da isproba neku od pilula, odnosno dodatak ishrani koji će mu omogućiti postizanje bolje erekcije, jeste da nije dovoljno samo popiti tabletu i potom sesti i čekati da ponos svakog muškarca sam od sebe odradi posao. Tablete, bez obzira na svojstva koja poseduju, ne predstavljaju čarobne štapiće koji dižu iz mrtvih. Da bi tablete ostvarile svoju osnovnu funkciju, potreban je i neki od dodatnih stimulansa. Sa ovim mišljenjem slaže se i prodavac iz seks-šopa koji se nalazi u Karađorđevoj ulici, preko puta autobuska stanice. Rekao nam je da muškarci srednje i starije životne dobi najviše kupuju „špansku mušicu“. „’Špansku mušicu’ kupuju muškarci misleći da će zahvaljujući njoj postići čudo. Kad im to ne uspe, dođu da se svađaju, traže novac nazad...“, kaže ovaj prodavac nervoznim glasom.

Pavla Zelića, menadžera za međunarodnu saradnju i odnose s javnošću iz državne Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, pitamo koliko se u Srbiji prošle godine potrošilo na pilule čiji je primarni cilj postizanje bolje erekcije.

Uz ogradu da Agencija za 2015. godinu još nije obradila podatke, Zelić je istakao da je u pretprošloj godini prodato 316.858 pakovanja lekova za jačanje erektivne disfunkcije, a njihova ukupna vrednost iznosila je 445.160.736 dinara. Izričito napominje da Agencija na godišnjem nivou prati promet samo lekova, dok suplementi poput „potencijala“, „afričke šljive“ i „vulkana“ nisu u njihovoj nadležnosti. Pomenuti suplementi ne smeju se reklamirati kao lekovi.

Poznato je da mnogi pilule za jačanje erekcije i dodatke ishrani ne kupuju u apotekama, već ih nabavljaju preko novinskih i internet oglasa, pa čak i na pijačnim tezgama. Zato pitamo Zelića da li je besparica glavni razlog što Srbi na nelegalan način jačaju potenciju?

„Razlozi zbog kojih pojedinci posežu za pomenutim izvorima su brojni i mogu uključivati i stid da se lek koji pospešuje potenciju potraži u apoteci. Važno je istaći da je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, preko 50 procenata lekova koji se prodaju preko interneta lažno, kao i da, pored izostanka terapijskog dejstva, mogu izazvati mnoge ozbiljne neželjene reakcije, uključujući čak i smrtonosni ishod. Ti lažnjaci ne prave se po standardima dobre proizvođačke prakse i najčešće ne sadrže aktivne sastojke pravih medikamenata, ali zato često sadrže štetne, pa čak i toksične materije kao što su otrov za pacove, prah cigle, teške metale, boju za puteve, vosak za podove...“

 

Kako farmaceuti prepoznaju falsifikate kad su medikamenti u pitanju?

„Farmaceuti su obučeni da rukuju lekovima. Osnovni segmenti poput pakovanja, uputstava za njihovu primenu, pa čak i sam izgled tableta - naravno, i onih koji leče erektivnu disfunkciju - kod njih mogu da izazovu sumnju. Ipak, po tom pitanju završnu reč imaju zaposleni u Nacionalnoj kontrolnoj laboratoriji Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, koji u saradnji sa inspektorima kojima je primarna delatnost otkrivanje krivotvorenih lekova i drugih medicinskih sredstava od Ministarstva zdravlja dobijaju uzorke i pomoću laboratorijskih analiza daju konačne odgovore da li se radi o originalnom, ili pak krivotvorenom farmaceutskom proizvodu“, objašnjava Zelić.

Srodna slika

PENIS - DRUGO SRCE KOD ČOVEKA

Početkom devedesetih godina minulog veka danas zaboravljena blondina Zorica Atanasovska poput mačke se prevrtala po krevetu i TV gledaocima mazno govorila da joj je samo pomoću „vepa“ budućnost lepa. Pomenuti aparat, koji je nastao u ginekološkoj ordinaciji nekadašnjeg rvača dr Save Bojovića, predstavljao je pionirsko domaće pomagalo za postizanje bolje erekcije. I pisani i elektronski mediji bombarduju nas džinovskim „afričkim šljivama“ koje ne padaju, „potencijalima“, „vulkanima“ i brojnim aktivima koji Adamovim potomcima znatno pomažu da u krevetskim egzibicijama budu pravi lavovi.

Doktor Ðorđe Nale sa beogradske Urološke klinike decenijama se intenzivno bavi ljudskom seksualnošću. Na početku razgovora ističe da je osnovni cilj medicine da kroz prevenciju, dijagnozu, lečenje i rehabilitaciju različitih patoloških stanja poboljša seksualno zdravlje pacijenata.

 

Pitamo doktora koliko muškaraca statistički gledano u Srbiji od 40 do 70 godina pati od erektivnih smetnji ?

„Prema podacima koje poseduje Svetska zdravstvena organizacija, samo 10 procenata bolesnika zbog erektivnih problema poseti lekara. Jedna epidemiološka studija utvrdila je da, od ukupno 12.900 ispitanih pripadnika muške populacije, čak 52 procenta boluje od erektivne disfunkcije. Prema nekim grubim statističkim proračunima, u Srbiji svaki drugi muškarac pati od nekog oblika erektilne disfunkcije. Kod bolesnika sa seksualnom disfunkcijom prvo treba utvrditi simptome, a potom dati preciznu dijagnozu koja je do nje dovela. Svaki bolesnik sa erektilnom disfunkcijom smatra se kardiološkim ili vaskularnim bolesnikom, sve dok se ne dokaže suprotno. Naime, prvo se javljaju simptomi erektilne disfunkcije, a nakon nekoliko godina oboleli može dobiti infarkt ili šlog. Krvni sudovi kod penisa manjeg su promera od srčanih, pa se prvi simptomi suženja uglavnom javljaju na tom reproduktivnom organu. Tako je penis postao čovečje drugo srce“, slikovito kaže doktor Nale.

Rezultat slika za kamagra

KLINCI OTKIDAJU NA „KAMAGRU“

Na ovdašnjem farmaceutskom tržištu postoji široka lepeza lekova i dodataka ishrani kojima je primarni cilj poboljšanje seksualnog života. U ovom farmaceutskom ratu za bolju srpsku potenciju niko od proizvođača nije na gubitku. Svi preparati, lekovi i suplementi tog tipa ne zadržavaju se dugo po apotekarskim rafovima. Obilazeći beogradske apoteke, saznali smo da u 99 odsto slučajeva takve preparate kupuju muškarci - najviše penzioneri. „Obično čekaju da ostanu sami i tihim glasom, kao da se stide, traže željeni proizvod. Malo koji kupac od nas traži preporuku. Oni ciljano kupuju određeni proizvod. A da su zadovoljni najbolje se vidi po tome što se ponovo vraćaju.“

Apotekari još ističu da lekove za bolju potenciju kupuju strani državljani, pogotovo oni koji žive u zapadno-evropskim zemljama i u SAD. U pomenutim zemljama za njihovu nabavku neophodna je preporuka stručnih lica. U Srbiji mnogi se rukovode parolom „ja sam samom sebi lekar“. Zbog takvog stava najveći broj muške srpske populacije okreće se crnom tržištu. Preko novinskih oglasa i internet foruma sve lekove moguće je nabaviti. „Vijagru“ i „cijalis“ šverceri prodaju od 150 do 200 evra. Kupac lično može doći po svoj paketić, ili ga pak preporučeno dobiti poštom. Svi prodavci s kojima je potpisnik ovih redova kontaktirao tvrde da prodaju originale jer žele da kod mušterija steknu poverenje.

„Ko mi garantuje da tablete nisu falsifikovane i da se od njih neću otrovati?“, sumnjičavo preko telefona pitam jednog trgovca.

 

„Uh, što ti je logika! Mnogo se, bre, raspituješ! Pa, onda bi ih bilo već veoma mnogo otrovanih! Na kraju, ili hoćeš, ili nećeš, neću više da se zamajavam s tobom“, kaže iznervirano, stavljajući mi tako do znanja da mu posao dobro ide i da - ako ih neću ja - ima ko jedva čeka da se dočepa željenog paketa.

Ogi (ime i prezime poznato redakciji) distributer je indijske „kamagre“. S brojnim pirsinzima i kožnom jaknom, od koje se, kako kaže na početku razgovora, ne odvaja čak ni u najvrelijim letnjim mesecima, pre podseća na nekog zaljubljenika u pank muziku nego na dilera koji već pet godina ima razvijen biznis. Žali mi se da su mu poslednjih meseci presušili kanali jer je za pristojnu lovu sve teže nabaviti pravu stvar. Pre je, kako kaže, nabavljao kutiju „kamagre“ sa sedam tuba (kesica) za 1.000 dinara, a preprodavao je za 500 dinara po komadu. Sada mu je za takve šeme znatno teže.

Pitam ga koji je profil njegovih mušterija.

„U proseku ‘kamagru’ koriste oni između 25 i 40 godina. Ali, brate, nećeš verovati da me cimaju i oni od 20. ‘Kamagra’ se najbolje prodaje vikendom, kad se izlazi u noćne klubove, na splavove, a koristi se i za kućne varijante. Odlično ide i u letnjim mesecima, kad mužjaci požele da se opreme za morske kombinacije i šeme. Količina zavisi od toga da li je neko uzima samo za sebe, ili je pak nabavlja za celu ekipu. Obično se po osobi uzima jedna tuba, koja ga oko pet sati vozi. Ne treba da te čudi što su mužjaci, koji su u punoj snazi, navučeni na ‘kamagru’. Mada, mislim, brate, da ti je to sve lažnjak. Dosad mi se niko nije žalio da ga nije uradilo. Doduše, bilo je nekoliko budala, morončina i kretena koji su mešali ‘kamagru’ sa alkoholom i kokainom, pa se nisu osećali dobro, ali sam s njima prekinuo sve kontakte“, temperamentno završava Ogi monolog.

U godinama koje dolaze farmaceutski ratovi za srpsku potenciju biće još žešći jer tablete i suplementi pružaju osećaj moći. A naslednice Evinog greha obožavaju moćne muškarce, pa makar ta moć trajala samo jedno popodne, odnosno veče.

 

(BalkansPress / Newsweek.rs)

Scroll to top