BalkansPress

Dobro došli!

Niko od nas ne želi da izgleda starije od svojih godina. Kako naučiti da prepoznamo znake psihološke starosti, kako da je potpuno pobedimo i ne dozvolimo da nas savlada.

"Imaš 50 godina? Pa i izgledaš tako..." Veoma je neprijatno kada čujete ovakav "kompliment". Ali mnogo je gore kada vam kažu da izgledate starije nego što zaista jeste. Uostalom, ako ste psihički ostareli, onda ćete ubrzo i fizički ostariti.

PROČITAJTE: Menatalno jaki ljudi ne rade ovih 10 stvari - Samo snažan um vodi do srećnog i ispunjenog života!

 

Kako pobediti sedam vidljivih znakova psiho-starosti?

1. Prekomerna težina - Ovome dodajte još 10 kilograma na svakih pet godina. Prekomernu težinu uzrokuju psihički problemi, ali i nemogućnost smanjenja iste uzrokuju isti problemi.

Zaštita: Zdrava i umerena ishrana i odgovarajuća fizička aktivnost. Pešačenje je savršena vežba!

2. Pogurenost - pogrešno držanje vam daje stariji izgled. Ako imate staračku grbu radite na tome da se "ispravite" što pre. Staračka grba utiče i na zdravlje i na raspoloženje. 

Zaštita: Naviknite se da stojite, sedite i hodate držeći leđa ravno. Važno je za vaše zdravlje da imate pravilno držanje.

3. Usporen hod - težak, senilan. Način na koji hodamo pokazuje to kako "hodamo kroz život". I psihološki problemi utiču na vaše hodanje, ne dozvoljavaju vam da lako i samouvereno koračate. Savladajte tehniku "šetnja moći" uz pomoć psihologa. 

Zaštita: Bez obzira koliko to bezobzirno zvučalo ali trudite se da hodate dugo i pravilno.

4. Psihološke bore - nisu povezane sa starošću, već sa stalnim stresom i negacijom pozitivnih stvari. Lako dodaju čak i po desetak godina na stvarnu starost. 

 

Zaštita: Proverite korene stresa i rešite ga se. Redovno meditirajte ili se molite, jer to opušta lice i um. Isključite misli, opustite se...

5. Maska umesto lica - napet izraz lica. Ovaj zaleđeni izgled lica može da vam doda od 5 do 10 godina na stvarnu starost. To se dešava kada je osoba psihološki zaglavljena u nekoj od društvenih uloga. 

Zaštita: Izađite iz nametnute uloge. Radite vežbe za lice koje rade glumci kako biste opustili mišiće lica.

6. Smrznut pogled - zenice napeto gledaju u jednu tačku. Mentalne sposobnosti su oslabljene. Svest nema brz pristup unutrašnjim resursima: prijatnim sećanjima, pozitivnim emocijama. Takav umoran izgled nastaje usled više sati sedenja za televizorom ili računarom i dodaje vašem životu nekoliko godina.

Zaštita: Isključite televizor. Ograničite komunikaciju sa kompjuterom i pametnim telefonom. Umesto toga čitajte knjige!

7. Grimase - čudne, neskladne osobine poprimaju osobu kada osoba pokuša da se nasmeši ili čak izrazi kakvu vrstu emocija. Kod tih osoba lice se bori kao da leva i desna strana lica ne prima iste komande. 

Zaštita: Budite iskreni prema sebi, pa prema drugima. Posetite psihologa.

(BalkansPress / Izvor: Stil.kurir.rs)

Scroll to top