BalkansPress

Dobro došli!

Istraživanje je trajalo punih 12 godina i dalo sjajne rezultate.

Svi znaju da je pas čovekov najbolji prijatelj, ali nedavno objavljena švedska studija otkrila je da je ta rečenica mnogo dublja nego što mislimo.

PROČITAJTE: LAKO MOGU DA SE OKRENU PROTIV VAS: Ove rase pasa su najopasnije za ljude! (FOTO)

Naime, istraživanje objavljeno u stručnom magazinu Scientific Reports otkrilo je da vlasnici pasa zaista žive duže. Studija je tokom 12 godina pratila više od 3.4 miliona Šveđana, koji nisu imali problema sa bolestima srca. Zaključak istraživanja jeste da su psi povezani s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i "smrtnosti od svih uzroka" u opštoj populaciji.

 

Pozitivni efekti života sa psom posebno su izraženi u domaćinstvima sa jednom osobom, gde je prisutnost ljubimca smanjila rizik od smrti za 33 odsto i šanse za srčani udar za 11 procenata.

Studija je otkrila i da vlasnici lovačkih pasa, terijera i retrievera, imaju najniži rizik od kardiovaskularnih bolesti. 

Tov Fol, jedan od autora studije, ponudio je nekoliko mogućih objašnjenja za rezultate.

PROČITAJTE: (FOTO) Vole vlasnika više nego sebe: 10 rasa pasa koje na čoveka deluju kao tablete za smirenje!

"Vlasnici pasa obično imaju viši nivo fizičke aktivnosti od ljudi koji nemaju pse, a takođe mogu da imaju koristi od društvenih efekata povezanih sa kućnim ljubimcima", objasnio je Fol.

Autori švedske studije veruju da je ovo najveće istraživanje povezanosti između psa i ljudskog zdravlja. Vlasnici kućnih ljubimaca sada imaju i zvaničnu naučnu potvrdu - čini se da njihov četvoronožni član porodice zaista može da im pruži srećniji, bogatiji i duži život.

Scroll to top