BalkansPress

Dobro došli!

Da li ste čuli za “Ludog labuda” ili “Psiholabuda” iz Zasavice? Ako ste ikad bili u ovom lepom rezervatu, sigurno jeste.

“Ludi Labud” iz Zasavice dobio je ovo ime kada je, u par navrata, napao posetioce rezervata Zasavica. Posetioci su se požalili osnivačima Zasavice naponašanje “labuda koji ih je vijao, tukao, šištao i ‘mrko gledao’”, do te mere da je priča o njemu postala jedna od glavnih atrakcija ovog centra.

Kada smo gospodina Slobodana Simića, osnivača rezervata, upitali kako je ovih dana “Ludi Labud”, čuli smo nešto što nas je neverovatno raznežilo.

 

 

 

- Ludi je tu. Ali, prerano su ga osudili da je lud. On je normalan sve dok ne dobije mlade. Onog trenutka kad su jaja izlegnuta, on počinje da brani. Lud je kad ima mlade, štiti svoje mlade i svoju porodicu. To, zapravo, nije ludilo nego zaštitnički instinkt. Naš Labud je drzak samo kad je zaljubljen. Svi štite svoje – kaže Simić.

 

 

 

Pitali smo gospodina Simića i da nam kaže nešto o ponašanju ptica u rezervatu:

- Vi mislite da su ptice verne, onako za ceo život, je l’ da? E, pa to je zato što nemate pojma o pticama. To je potpuno netačno! Svake godine, ovo rodino gnezdo i ono drugo ima dve ptice, koje su par. Jedan besparni mužjak koji nema ženu se tuče sa ovom dvojicom da mu otme ženu. Nekad uspe, nekad ne uspe. Ove godine imamo još bolji primer. Par labudova je prošle godine izneo sedam komada. Kad, jedna labudica stoji sama, izdvojila se. Pitam ja Peru koji mi vodi situaciju, zašto je taj labud tu sam. Kaže on, nije to labud, to je labudica, od prošle godine – njen labud je našao švalerku i nju je oterao. I nije je samo oterao, nego se povremeno vraća da je tuče. A on našao novu mladu pa veselo pliva – otkriva Simić.

 

(Izvor: telegraf.rs / Emilija Cvijanović)

 

 

 

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

 

 

Scroll to top