BalkansPress

Dobro došli!

Uzimanje dodataka ribljih ulja u obliku omega-3 masne kiseline saveznik je u prestanku pušenja, tvrde stručnjaci s izraelskog Univerziteta Haifa.

Oni su u studiji pušačima davali upravo te dodatke i zabeležili da su u proseku pušili 10 odsto cigareta manje, dok su oni koji su prestajali da puše osećali manju žudnju za cigaretama, piše Daily Mail.

Stvaran učinak omega-3 uporedili su s grupom kojoj su davali placebo, u kojoj ispitanici nisu smanjili broj popušenih cigareta na dan. Nedostatak omega-3 masnih kiselina inače je čest kod pušača, a on oštećuje nervne ćelije i vezu između nerava u delu mozga zaduženom za kontrolu žudnje, što objašnjava zašto ti dodaci mogu da smanje potrebu za cigaretama.

"Dokazali smo da je omega-3 dobar saveznik u prestanku pušenja, koji za razliku od brojnih drugih lekova nema nuspojava", rekla je vođa studije, dr Šeron Rabinovic Shenkar. Dodaje kako se preporučuje da treba jesti i hranu koja sadrži omega-3 masne kiseline poput lososa, skuše, sardina, orašastih plodova, semenki suncokreta i maslinovog ulja.

Scroll to top