BalkansPress

Dobro došli!

Namirnice koje definitivno štete zubima su gazirani sokovi, tvrde bombone i energetski napici, koji su vrlo bogati šećerom. Šećer, kao lepljivi ugljeni hidrat, izaziva pojavu karijesa, jer se bakterije lepe za njih i luče kiselinu. Tako se razgrađuju minerali iz zuba, a gleđ počinje da korodira.

Ipak, čak i namirnice koje se smatraju zdravim mogu da oštete vaše zube. Pogledajte i koje:

CITRUSNO VOĆE

Vitamin C u narandžama je odličan za održavanje kolagena u vašim desnima, ali ako preterate, citrusno voće može da omekša i erodira gleđ vaših zuba, a ona se ne može obnoviti. Limun i limeta su posebno snažni, a jedna studija iz 2011. pokazala je da sok od grejpfruta može da ošteti zube skoro kao čaša gaziranog pića.

Rešenje: Kada jedete citruse, popijte čašu vode kada završite, a posle 20 minuta operite zube. Zubi omekšaju kada su izloženi citrusnom voću, zbog čega bi pranje zuba odmah nakon njihove konzumacije moglo da ošteti gleđ.

   

BADEMI

Bogati vitaminom E i zdravim mastima, bademi su vrlo zdravi, ali i vrlo opasni po vaše zube. Zato što su vrlo tvrdi, vaši zubi mogu čak i da se polome dok ih grickate.

Rešenje: Nemojte grickati cele bademe, već ih isecite pre konzumiranja.

TURŠIJA

Sigurno vam je omiljena salata zimi upravo turšija, ali, kiselina iz nje može da demineralizuje vaše zube i tako ih ošteti. Takođe, turšija obično sadrži i šećer, koji doprinosi stvaranju karijesa.

Rešenje: Kada jedete omiljene kisele krastavčiće, pojedite i malo sira koji će neutralisati kiselinu. Takođe možete uzeti i žvakaću gumu koja sadrži ksilitol, jer on neutrališe efekat kiseline i podstiče lučenje pljuvačke.

 

SUVO VOĆE

Suvo voće je odlična užina, ali zbog visoke koncentracije šećera ima običaj da se lepi za zube. Tako može da za sebe zalepi i bakterije koje štete zubima.

Rešenje: Idealno bi bilo da odmah posle konzumiranja suvog voća isperete usta, a potom 20 minuta kasnije da operete zube.

 

KAFA

Kafa je bogata antioksidansima, ali može i da ozbiljno oboji zube. Ove fleke privlače naslage koje se talože po površini zuba, zbog čega vam zubi požute.

Rešenje: Čak i dve, tri šolje kafe dnevno mogu da oboje zube. Najbolje bi bilo da kafu pijete kroz slamčicu, jer će tako manje doći u kontakt sa zubima. Takođe i malo mleka u kafi može da pomogne.

  

(Izvor: zena.blic.rs) 

Scroll to top