BalkansPress

Dobro došli!

Tumorske su ćelije poput virusa u vašem računaru: vrlo su pametne i uvek pronađu izvor energije za svoj rast i širenje.

Istraživanja dr. Ota Varburga, poznatog biohemičara i dobitnika Nobelove nagrade, pokazala su da ćelije karcinoma koriste šećer kao primarni izvor energije za svoj rast i širenje.

Fenomen je poznat pod nazivom „Varburgov učinak“ i karakteriše ga znatno veća sposobnost karcinogenih ćelija za razgradnju šećera, piše portal nijefrka.hr.

PROČITAJTE: DORUČAK ZA OPORAVAK JETRE: Jede se dva puta nedeljno, obnavlja svaku ćeliju u telu! (RECEPT)

 

Kako šećer utiče na naše zdravlje?

Opšte je poznato da smanjenje unosa dodanog šećera blagotvorno deluje na sve populacijske i starosne grupe. Povećana konzumacija šećera smatra se jednim od krivaca za porast broja dece i odraslih s prekomernom telesnom težinom i/ili gojaznošću. Šećer pridonosi stvaranju karijesa, uvelike skraćuje trajanje prirodnih zuba i njihova zdravlja, povišava nivo triglicerida u krvi i snižava nivo dobrog holesterola (HDL).

OVAJ NOBELOVAC JE OTKRIO ČIME SE HRANE ĆELIJE KARCINOMA Izabacite ovu namirnicu iz ishrane već danas

*Foto: Printscreen

PROČITAJTE: UBIJA SVE BOLOVE ZA 2 MINUTA Moćan prirodan lek, jeftin je i lako dostupan, a može da izleči celo telo

Brojna su istraživanja pokazala da šećer povišava rizik od razvoja metaboličkog sindroma i pridonosi razvoju različitih hroničnih nezaraznih bolesti poput bolesti srca i krvnih sudova kao i dijabetesa. Zbog svega navedenoga smanjenje konzumacije dodanog šećera smatra se zdravom prehrambenom navikom.

 

Ketogena dijeta i njen učinak na naše zdravlje

Ketogena se dijeta temelji na velikom unosu masti i minimalnom unosu ugljenohidrata. Restriktivna dijeta dovodi do velikih promena u organizmu, jer se njome menja primarni izvor energije naših ćelija. Unos ugljenohidrata smanjuje se na samo 5% ukupnog energetskog unosa. Prosečni unos ugljenohidrata pri normalnoj, svakodnevnoj zdravoj ishrani iznosi 45 – 55% ukupnog energetskog unosa.

Da li je ketogena dijeta odgovor koji tražimo?

Nažalost, tumorske su ćelije poput virusa u vašem računaru: vrlo su pametne i uvek pronađu izvor energije za svoj rast i širenje. Kako bismo odgovorili na postavljeno pitanje, potrebna su dodatna istraživanja o uticaju šećera na brzinu širenja karcinoma.

Restrikcija potrošnje konzumnog šećera smatra se poželjnom prehrambenom merom, međutim, navode o njenom antikarcinogenom delovanju treba uzeti „sa zadrškom“.

Scroll to top