BalkansPress

Dobro došli!

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mleku i ostalim namirnicama nisu zlo, dobri su za vaše zdravlje i možete ih unositi u većim količinama preko spomenutih namirnica.

Međutim, industrijski prerađeni i rafinirani šećeri velika su opasnost. Njihovim izbacivanjem iz prehrane možete drastično da poboljšate svoje zdravlje, a lako ćete ih zameniti prirodnim zamenama za šećer poput meda, stevije ili javorovog sirupa.

Ako se odlučite na taj izazov i odbacite šećer, ovo su pozitivne promene koje će vam zbog toga dogoditi:

1. Vaša telesna težina će se stabilizovati

Zavisnost o šećeru je stvarna. Što ga više konzumirate, to ga više želite, pogotovo ako unosite puno prerađenih šećera koji se nalaze masnoj i brzoj hrani i jelima s visokim udelom ugljenih hidrata. Ako se 'skinete' sa šećera, vaše telo biće vam zahvalno jer neće morati da se bori s neželjenim dodatnim kalorijama. U početku ćete osećati veliku želju za slatkim, ali kada se vaš organizam očisti od šećera prestaćete stalno osećati glad, gubićete kilograme i vaša težina će se stabilizovati.

 

2. Imaćete više energije

Kada smo umorni, često konzumiramo namirnice ili energetska pića koja sadrže velike količine šećera jer želimo da nas nešto brzo 'podigne'. Ironično je to što time zapravo organizmu uskraćujemo potrebnu dozu energije. Naime, sav šećer koji unesemo blokira sposobnost našeg tela da održava energiju. Zbog toga u trenucima umora nemojte posezati za čokoladama ili pićima s puno kofeina i šećera. Na taj način izbeći ćete velike uspone i padove šećera u krvi zbog kojih se zapravo i osećate umorno.

3. Koža će vam biti zdravija i lepša

Nije tajna da šećer pogoršava akne i bubuljice, a često ih i uzrokuje. Ako ih se ne možete rešiti uz svesrdnu pomoć kozmetičara i krema, razmislite o tome da eliminišete šećer iz prehrane jer je moguće da vaš problem s bubuljicama zapravo dolazi iznutra. Mnogi ljudi koji su to napravili potvrđuju da im je koža brzo postala čišća, lepša i zdravija.

 

4. Probava će vam postati redovna

Naš probavni sistem najviše voli hranu s puno vlakana i minimumom teških namirnica u koje spada i šećer. Već će i drastično smanjivanje konzumiranog šećera učiniti veliku razliku u vašem probavnom sistemu. Želudac i creva lakše će probavljati sve što pojedete i češće ćete imati stolicu, a bolan zatvor postaće samo sećanje.

5. Prestaće želje za šećerom

Verovali ili ne, možete se rešiti želje za slatkim, a u tome će vam pomoći upravo izbacivanje šećera. Nakon nekog vremena vaše omiljene čokolade mogle bi vam postati previše slatke, a najviše ćete uživati u ukusu voća i prirodnim šećerima koji se nalaze u njima. Kada nakon mesec-dva probate zalogaj svoje omiljene torte, iznenadiće vas koliko je zapravo slatka.

Scroll to top