BalkansPress

Dobro došli!

Ako kašljucate, imate plitak dah, grebe vas grlo ovih dana, suze vam oči, a niste prehlađeni niti imate neki virus, moguće je da imate prve simptome neke od tegoba zbog zagađenog vazduha.

Vazduh koji vidimo, smog i čađ koju udišemo, zagađenje o kojem bruji cela Srbija... ljudsko telo jednostavno ne može da bude imuno na sve to, a sve je više onih koji osećaju razne tegobe, a "nije im ništa".

PROČITAJTE: ZABRINJAVAJUĆA demografska promena u Srbiji: Prvi put u novijoj istoriji MANJE OD 7 MILIONA stanovnika

- Kašljucate li dok šetate gradom, a nemate prehladu ili grip? - postavio je pitanje jedan od korisnika društvenih mreža na koje se javio veliki broj ljudi.

 

Svi su vrlo brzo potvrdili ovaj simptom i kod sebe, a mi smo pitali pulmologe zbog čega se tako osećamo i koji su još simptomi koje nam ukaziju da nam zagađenje smeta.

- Vrlo je moguće da je kašalj izazvan zagađenjem. U Srbiji je ovih dana ogromna magla izgrađena od sumpor-dioksida i azot oksida koji u kontaktu sa vlagom iz vazduha stvara kiselinu - navodi za "Blic" pulmolog doktorka Tanja Radosavljević koja dodaje da takva kombinacija iritira i najzdravije građane.

Pulmolog Tanja Radosavljević

*FOTO: TV PRVA / SCREENSHOT

Pulmolog Tanja Radosavljević

Pored ovih postoji niz drugih simptoma koje sleduju nakon prethodnog perioda kada su se ponovo upalile lampice da je vazduh ekstremno zagađen.

- Prvo se javlja hronični kašalj, peku vas oči i nos, grebe grlo, a posle nekoliko dana dolazi do upornog šlajma koji danima iskašljavate - pojašnjava pulmolog dr Branimir Nestorović.

Podsetimo, prema rezultatima opsežnog istraživanja Globalnog saveza za zdravlje i zagađenje (GAHP), Srbija je prva u Evropi po smrtnosti do posledica zagađenja, ponajviše zbog zagađenog vazduha, ali i deveta u svetu, čak i ispred Indije.

Više od 6.000 smrtnih slučajeva godišnje pripisano je zagađenju vazduha u Srbiji, a od toga gotovo 2.000 građana izgubi život u Beogradu, podaci su Svetske zdravstvene organizacije.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top