BalkansPress

Dobro došli!

Žene koje osećaju tegobe predmenopauze ili postmenopauze, poput promena raspoloženja, valunga, smanjene gustoće kostiju, svakako bi trebale svakodnevno da piju sok od nara!

Nar zasluženo ima zvezdani status među voćem kada je reč o ženskom zdravlju i vitalnosti.

PROČITAJTE: NADUTI SMO I TROMI ZBOG MASNE HRANE KOJU SMO JELI TOKOM PRAZNIKA: Evo kako da očistite telo, vreme je za DETOKS

 

Konzumiranje nara može vam pomoći da u menopauzi sprečite nagle promene raspoloženja i depresivna stanja, a usto će i smanjiti rizik od raka dojke, srčanih oboljenja te propadanja kostiju.

Evo kako vam sve nar može pomoći kod tegoba menopauze:

*foto: Printscreen

1. Podiže raspoloženje i ublažava depresivna stanja

Japanska istraživanja koja su provedena 2004. godine ukazuju na to da ekstrakt nara može pomoći ženama kod promena raspoloženja, kao i kod depresije, tako što snižava indikatore depresije. Konzumirajte nar naročito ako ste skloni negativnim mislima i lošem raspoloženju uzrokovanom hormonskim oscilacijama i promenama.

 

2. Smanjuje rizik od karcinoma dojke

Laboratorijske su studije pokazale da biljni pigmenti antocijanidini i flavonoidi te uljne komponente prisutne u naru mogu smanjiti rizik od pojave raka dojke.

Nar prirodno povećava estrogen u telu ako su mu nivoi niske ili blokira stvaranje estrogena ako ga u organizmu već ima previše.

Zahvaljujući toj prirodnoj inteligenciji, biljke su puno bolje i efektnije rešenje za ženske tegobe nego farmaceutski lekovi. Studija iz 2011., objavljena u časopisu The Journal of Nutritional Biochemistry, pokazala je da ekstrakt nara deluje snažnije od lekova estradiola i tamoksifena. Nar smanjuje rizik od estrogenom uzrokovane pojave raka dojke.

3. Štiti od osteoporoze i ublažava valunge

Tekom menopauze kod žena se prirodno smanjuje gustoća kostiju te se javlja osteoporoza. Studija iz 2004. godine pokazala je da se smanjena gustoća kostiju može vratiti na prirodnu uz pomoć ekstrakta dobijenog iz soka i semenki nara.

Nar takođe sadrži fitoestrogen 17-alfa-estradiol, koji u kombinaciji s drugim supstancama iz nara deluje protiv neprijatnih valunga i znojenja.

Jedno austrijsko istraživanje je pokazalo da su se kod žena koje su svaki dan tokom tri meseca uzimale ulje semenki nara valunzi smanjili i ublažili.

 

4. Snaži srce i smanjuje rizik od koronarne bolesti

Da li ste znali da ženama nakon početka menopauze preti veći rizik od koronarnih i srčanih obolenja? Upravo nar tu priskače u pomoć.

Konzumacijom svega jedne čaše soka od nara na dan možete uveliko zaštititi zdravlje svog srca.

Nar pomaže pri snižavanju krvnog pritiska te smanjuje oksidaciju LDL holesterola i nakupljanje štetnog taloga u karotidnoj arteriji za 29 posto.

Dobra vest je i ta da sok od nara razređuje krv te na taj način smanjuje rizik od stvaranja opasnih krvnih ugrušaka.

Isto tako, studija iz 2007. pokazala je da se konzumacijom soka od nara tokom 3 meseca može povećati unos kiseonika u srce.

Čaša nara na dan tera tegobe menopauze

Ako konzumirate 200 ml soka od nara dnevno, organizmu ćete obezbediti 40% dnevno preporučenih doza vitamina C, kao i s vitaminima A i E te folnom kiselinom.

Da li ste znali da nar sadrži više antioksidansa nego većina drugog voća, uključujući i brusnice i borovnice, i da njima obiluje više nego popularni zeleni čaj i crno vino?

(BalkansPress / Izvor: Espreso.rs)

Scroll to top