Novi skandal sa lekovima u kojima su pronađeni sumnjivi sastojci i koji mogu da izazovu opasne posledice izbio je u Poljskoj. Naime, Ministarstvo zdravlja Poljske potvrdilo je danas pisanje pojedinih medija da lekovi za dijabetes mogu da sadrže opasne supstance.

List "Dziennik gazeta prawna" (DGP) objavio je prvi da metaformin, koji koristi skoro dva miliona Poljaka sa dijabetesom, može da sadrži visoko toksične supstance. Testiranja na pacovima su pokazala da čak može da izazove kancer.

PROČITAJTE: Ukoliko imate O KRVNU GRUPU, OD OVOGA MORATE DA SE PAZITE! Sačuvaće vam život!

 

U tekstu objavljenom u utorak uveče, portal dziennik.pl piše da se danas očekuje razgovor između Evropske agencije za lekove i predstavnika Evropske unije, a u međuvremenu se oglasilo i poljsko Ministarstvo zdravlja.

Kako tvrdi ministarstvo, kontaminiranost jeste pronađena, ali u inostranstvu.

Image result for аптека протест
*Foto: Shutterstock

Šta je metformin?

Profesor Zbignjev Fijalek sa Medicinskog fakulteta u Varšavi objasio je da je metformin veoma poznat lek koji se koristi za dijabetes tip 2.

- Procenuje se da ga oko 1,8 miliona pacijenata regularno dobija u Poljskoj, a osim njih tu su i pacijenti sa policističnim jajnicima - objasnio je Fijalek.

Lekovi koji imaju aktivan sastojak metformin mogu da budu opasni s obzirom na to da navodno imaju neželjene supstance.

 

Profesor navodi da u poljskim fabrikama verovatno nije bilo kontaminacije, te da bi svi oni koji uzimaju lek to trebalo i da nastave.

Ono što nije utvrđeno je kako je došlo do navodne kontaminiranosti supstance.

- Naše informacije pokazuju da je kontaminiranost pronađena na dva mesta: u Aziji i Nemačkoj. Ona se odnosi na proizvodnju supstance u kineskim fabrikama koje isporučuju lekove za gotovo celu Evropu - navodi se u tekstu DGP.

Image result for happy independence day of poland

*Foto: Wikipedia/Olek Remesz

Objašnjava se da je ta nepoželjna supstanca NDMA (N-Nitrozodimetilamin), za koji je utvrđen da je kancerogen za životinje i supstanca koja je veoma opasna za jetru.

 

PROČITAJTE: Legendarna glumica iz SERIJE GRLOM U JAGODE BORI SE ZA ŽIVOT: Potresne fotografije iz bolnice! (FOTO)

U tom tekstu se takođe apeluje da se svi oni koji uzimaju metformin odmah jave lekaru, koji bi u skladu sa propisima trebalo da odluče šta je dalji korak.

Lekar Mihal Sutkovski objašnjava da će pacijentima verovatno da bude dat zamenski lek. Istovremeno navodi da postoji niz lekova protiv dijabetesa, ali da je njihovo uzimanje manje efikasno od metformina.

Zamenik poljskog ministra zdravlja Januš Cizinski tvrdi da su informacije o kontaminiranosti stigle iz inostranstva, te da još nije utvrđeno da su problamitčni lekovi na poljskom tržištu. Takođe, još nijedan lek nije povučen iz apoteka.

- Nemamo informacije da ovo može da ugrozi živote pacijenata - rekao je on.

Na pitanje novinara da li je bezbedno uzeti lekove, odgovorio je da u ovom trenutku nijedan lek nije povučen sa tržišta. Dodao je i da će Ministarstvo zdravlja da objavi dodatne informacije kada od Evropske agencije za lekove dobije neophodne podatke.

Najveće farmaceutske kompanije u Poljskoj još nisu komentarisale slučaj.

(BalkansPress / Izvor: Telegraf.rs)

Scroll to top