Pivo je jedno od najstarijih i najpopularnijih alkoholnih pića, a omiljeno je milionima ljudi širom sveta. No, da li ste upoznati sa efektima koje pivo ima na čovekovo zdravlje?

PROČITAJTE: "Doktore, boli me sve, mrtav sam do jutra": Živka je Hitna pomoć 4 puta vraćala kući, ubrzo je preminuo

 

Pivo je bogato proteinima i vitaminom B, a u svom sastavu ima i antioksidante u količini koliko ih ima i u vinu. Hmelj, glavna komponenta u proizvodnji piva, sadrži flavonoide, a isto tako je i dobar izvor minerala koji imaju važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima.

Svakodnevno konzumiranje umerenih količina piva može u velikoj meri poboljšati vaše zdravlje:

1. Pivo održava zdravlje bubrega. Jedna čaša piva dnevno smanjuje verovatnoću razvoja bolesti bubrega za čak 40%, pokazali su rezultati nedavno sprovedenog istraživanja.

2. Biljna vlakna u njegovom sastavu snižavaju nivo LDL holesterola i štite organizam od kardiovaskularnih bolesti.

3. Pivo je bogato vitaminima B1, B2, B6 i B12, što definitivno povećava nivo vitamina B u telu. Sadrži 30% više vitamina B6 od svih drugih izvora, ali i veliku količinu retkog vitamina B12.

4. Prema drugom naučnom istraživanju, visok nivo silicijuma u pivu jača kosti.

 

5. Pivo sadrži laktoflavin i nikotinsku kiselinu, dva sastojka koji poboljšavaju san i leče nesanicu.

PROČITAJTE: Jovana (9), koji je izgubio borbu sa opakom bolesti, život je tukao sa svih strana - "Dečače sneni, spavaj pored svoje majke"

6. Rezultati istraživanja potvrđuju i da umereno konzumiranje piva smanjuje rizik od srčanog udara za neverovatnih 40 do 60%.

7. Pivo je odličan napitak za prevenciju zgrušavanja krvi.

8. Eksperti sugerišu da pivo poboljšava memoriju. Po njihovom mišljenju, ljubitelji piva su izloženi manjoj opasnosti od razvoja demencije i Alchajmerove bolesti u kasnijim godinama od onih koji ga izbegavaju.

9. Dokazano je da dve čaše piva dnevno značajno smanjuju stres.

10. Svakodnevno konzumiranje piva pozitivno utiče na pigmentaciju, a kožu čini nežnijom i lepšom.

(BalkansPress / Izvor: espreso.rs)

Scroll to top