Norveški naučnici su objavili da su napravili „ozbiljan napredak u radu na novom leku za borbu protiv onkoloških bolesti“.

Kako je objavio specijalizovani sajt sciencenordic.com, taj uspeh je ostvarila grupa naučnika sa Bergenskog unicerziteta pod rukovodstvom profesora Karla-Heninga Kalanda. Novina je u tome što njihov lek selektivno napada matične ćelije raka i razara njihov „signalni sistem“.

„I za vreme ispitivanja u laboratoriji i tokom testiranja našeg hemoterapijskog leka na životinjama - utvrdili smo da dolazi do prestanka rasta tumora, do smanjivanja njihove veličine, a u nekim slučajevima i do potpunog nestanka“ - izjavio je Si-Sun Ke, član Kalandovog tima.

Prema njegovim rečima, Kaland i njegove kolege su uspeli da otkriju i shvate ceo niz zakonomernosti u funkcionisanju signalnog sistema ćelija raka i u procesu pretvaranja zdravih ćelija i ćelije tumora. Potom su nekoliko godina proučavali uticaj različitih materija i njihovih kombinacija na signalni sistem matičnih ćelija raka.

Za spravljanje leka koristili su sastojke nekih već postojećih preparata, ali i ekstrakte nekih biljaka koje se koriste u kineskoj tradicionalnoj medicini.

Kaland i njegove kolege naglašavaju da je njihov lek efikasan protiv više tipova raka, ali upozoravaju da - nije svemoguć.

Zato Ke podvlači: „Ima razloga za optimizam, ali će i naš lek, ili - preparat, biti jedno od sredstava za lečenje najrezistentnijih vrsta raka. Moraće se tražiti sve nove kombinacije hemoterapije i imunoterapije“.

(Fakti.org)

Scroll to top