BalkansPress

Dobro došli!

Rak koji počinje da se razvija u crevima je vrlo podmukla bolest koja na samom početku ne daje gotovo nikakve simptome.

Krv u stolici prvi je jasan simptom raka debelog creva, a drugi simptomi mogu vrlo lako da se previde. Ipak, ako primetite neke od sledećih znakova odmah se javite lekaru:

 

Anemija

Anemija, nedostatak gvožđa može da bude znak da negde gubite krv. Ako je muškarac anemičan to vrlo lako može da se poveže s rakom debelog creva jer muškarci nemaju mesečno krvarenje kao žene.

Ne možete da dođete do vazduha

Još jedna nuspojava unutrašnjeg krvarenja je nedostatak vazduha.Kod gubitka krvi smanjuje se sposobnost krvi da prenosi kiseonik, zbog čega osećate kratak dah.

Nadutost i grčevi

Ukoliko neko vreme osećate nadutost i grčeve to može da bude simprom raka debelog creva. Ako osećate bol u desnoj strani stomaka to može da bude znak kasnije faze bolesti koja se proširila na jetru.

 

Zatvor

Povremeni zatvor ne treba da vas brine, ali ako postane ozbiljno i dugotrajno, to bi moglo da znači rak debelog creva.Posavetujte sa sa lekarom ako već duže vreme imate zatvor.

Uska stolica

Oblik stolice može da otkrije razlog za uzbunu. Ako je vaša stolica uska to može da ukazuje na ograničenje debelog creva koje je uzrokovano polipom. Stalna retka stolica može da bude jedan od simptoma raka debelog creva.

Stolica čudne boje

Tamna boja stolice može da ukazuje na to da u vašem izmetu ima krvi pa je najbolje da se javite lekaru na pregled.

Opšte preporuke su da ljudi koji imaju genetsku predispoziciju za razvijanje raka debelog creva, ali i oni koji nemaju, od 35 godine rade jednom godišnje analizu stolice na okultno krvarenje a po potrebi i kolonoskopiju.

(BalkansPress / Izvor: Telegraf.rs)

Scroll to top