BalkansPress

Dobro došli!

Kurkuma je postala broj 1 svih zdravih biljaka na svetu! Ona pruža toliko širok raspon zdravstvenih prednosti da je to jednostavno zapanjujuće!

Kurkuma sadrži kurkumin, identifikovan kao osnovni aktivni sastojak, koji postiže više od 150 potencijalno terapijskih delatnosti, a uključuje antioksidativna, protivupalna i antikancerogena svojstva. Ne postoji nijedan drugi prirodni sastojak na svetu koji je efikasniji za smanjenje upala u telu od kurkume!

Ali morate osigurati da moćnu kurkumu vaše telo koristi ispravno. U tu svrhu morate naučiti kako je konzumirati.

Kao prvo, nabavite kurkumu eko uzgoja u prahu. Lako se nalazi i lako se dozira. Ne morate se zamarati sa svežim korenom koji se u zadnje vreme može kupiti u bio trgovinama. On liči na đumbir i slično se i priprema (ista biljna porodica).

 

Kurkuma je topiva u ulju, što znači da biste je trebali kombinovati s nekom masnoćom za optimalnu apsorpciju hranjivih sastojaka. Priprema se najčešće s organskim devičanskim uljem kokosa ili ekstra devičanskim maslinovim uljem.

Dnevna preporučena količina kurkume bi iznosila od 3 g do 10 g (izbrojite direktno uzimanje i dodavanje hrani), s vremenom se još malo može povećati.

Dakle, otprilike 1 supena kašika kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle. Za maksimalni učinak trebali biste to uzimati na dnevnoj bazi ili barem tri puta nedeljno.

Starije osobe i deca mlađa od 6 godina trebala bi smanjiti dozu na pola (1/2 supene kašike) jednom nedeljno prvi put, a zatim povećati iznos do doze koja odgovara pojedincu. Ako kurkuma uzrokuje probavne smetnje ili nepoželjne reakcije,  posavetujte se s lekarom.

Važno: Kombinujte kurkumu i crni biber kako bi maksimizovali učinak. Kada se ovo uzme zajedno, crni biber povećava bioraspoloživost kurkume od 2000%.

*Savršena kombinacija: kurkuma, maslinovo ulje i crni biber

Pažnja! Nikad ne uzimati na prazan želudac.

Ako se borite s žučnim kamencem, konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što kurkumu dodate u svoj prehrambeni plan (kurkuma povećava proizvodnju žuči i može pogoršati vaše stanje)

Nemojte je kombinovati sa lekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarina (marivarin, martefarin), jer kurkuma, takođe, razređuje krv.

Koji je najbolji oblik konzumiranja?

Većina ljudi je dodaje u šoljicu toplog mleka.

Najpopularnija kombinacija je ovo – ZLATNO MLEKO (recept na linku).

Takođe, poznat recept je i onaj dr C. Andersona: Pomešajte 1/4 supene kašike kurkume s 1/2 supene kašike maslinovog ulja. U to dodate veći prstohvat svežeg samlevenog crnog papra. Ta tri sastojka pomešajte u čaši. Možete ovu smjesu konzumirati samu, ali je i dodavati raznim jelima, supama i salatama. Samo pripazite da ako ih koristite u kuvanim jelima, da ove sastojke ne prokuvate previše, već da ih dodate na samom kraju. Ako ih konzumirate same, pomešajte ih s malo vode.

 

Popularan je i čaj od kurkume:

   - 1 šoljica tople (ne vruće) vode
   - ¼ supene kašike kurkume
   - Sok od pola limuna
   - Prstihvat cimeta (proizvoljno)
   - 1/8 supena kašika meda (ne metalna)
   - supena kašika kokosovog ulja 

Priprema: Nakon što zagrejete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, kašiku kokosovog ulja i dobro promešajte. Kurkuma će se spustiti na dno šoljice, tako da i dalje nastavite mešati vodu dok pijete i tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume. Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.

Ako ste bolesni ili želite maksimalan učinak kurkume, možete kupiti i preparat Kurkumin, izdvojeni aktivni sastojak kurkume. On je izuzetno jak i posavetujte se sa stručnjakom pre njegovog uzimanja.

 

Dodavanje kurkume kod kuvanja je vrlo popularno i praktično jer ona daje lepu žutu boju, a nema ukus koji skroz preuzima aromu jela. Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krumpir, palačinke, kolače… Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 kašika kurkume. Nemojte preterati, jer će jelo imati previše intenzivan miris. Kurkumu, kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju jer ćete tako maksimalno sačuvati njena lekovita svojstva.

Ako vam uopšte ne odgovara ukus kurkume, možete je konzumirati i u obliku kapsula. Kupite prazne kapsule u apoteci i sami ih punite prahom kurkume i popijte 2-3 kapsule dnevno uz obrok. Ako ste vegetarijanac, tražite kapsule bez želatina. Jako praktičan način uzimanja kurkume!

Prah kurkume dobro je čuvati u tamnim staklenim bočicama na tamnom, suvom mjestu (ne u frižideru), iz razloga što kurkumin gubi svoju boju i oštrinu izlaganjem direktnom svetlu.

Scroll to top