BalkansPress

Dobro došli!

Uprkos neverovatnim dostignućima moderne medicine, uzrok i pouzdan lek za demenciju još uvek nije otkriven. Zato je najveći fokus na prevenciji.

Mnogi naučnici su se kroz studije bavili istraživanjem šta je to što bi moglo da smanji rizik od ovog degenerativnog oboljenja mozga, a nedavna velika analiza, objavljena u Journal of Nutrition, Health & Aging otkrila je da ispijanje čaja može neverovatno pozivitno da utiče na spečavanje demencije za čak 50 odsto.

PROČITAJTE: Koeljov test za utvrđivanje demencije: Samo 5 odsto ljudi uspe da odgovori tačno na ova tri pitanja

Što je još neverovatnije, naučnici su otkrili da kod pacijenata sa genetskom predispozicijom za Alchajmerovu bolest ovaj rizik može da se smanji za neverovatnih 86 procenata!

"Podaci do kojih smo kroz studiju došli ukazuju da jednostavna i jeftina navika kao što je svakodnevno ispijanje čaja, može da umanji rizik od razvoja neurokognitivnih poremećaja u kasnijim godinama", otkrio je glavni autor studije dr Feng Li, profesor psihologije na Nacionalnom univerzitetu Singapur.

 

Benefiti čaja na neurološko zdravlje

Osim ispijanja čaja, Feng i njegov tim uzeli su u obzir i druge faktore - zdravstveno stanje, fizičke i društvene aktivnosti. Stručnjaci veruju da su benefiti koje čaj pruža bili ključni, a najviše sastojci iz lišća poput katehina, teaflavina, tearubigina i L-tianina.

Ta jedinjenja imaju jaka antiupalna i antioksidativna svojstva, a drugi bioaktivni sastojci iz čaja takođe sprečavaju vaskularna oštećenja i neurodegenerativne promene na mozgu.

"Naše razumevanje detalja bioloških mehanizama još uvek je veoma ograničeno, pa nam je za definitivne odgovore potrebno još istraživanja", istakao je dr Feng.

*Foto: Shutterstock 

Koji čaj je najbolja prevencija demencije?

Feng i njegov tim istraživali su uticaj čajeva koji su najviše zastupljeni u kineskoj ishrani - crni, zeleni i čajevac. Ispostavilo se da nije važno koji od ova tri odaberete - svaki od njih štiti ćelije od kognitivnih oboljenja povezanih sa starenjem.

(BalkansPress / Stil.kurir.rs)

Scroll to top