BalkansPress

Dobro došli!

Dijeta sa "čarobnom" supom ubrzava metabolizam, pomaže mršavljenju i čisti telo od otrova.

Ova supa može da se jede u neograničenim količinama, a u Americi je koriste za srčane bolesnike koji imaju problem sa težinom.

U svetu je ponovo hit jednostavna dijeta sa čorbom od kupusa. Pogodna za svakoga, posebno za ljude koji imaju malo slobodnog vremena, ova niskokalorična dijeta bogata je vlaknima, vitaminima i mineralima. Kao takva, ubrzava metabolizam, pomaže sagorevanju masnoća i čišćenju tela od otrova.

Njena prednost je što uz nju nije potrebno da gladujete, može se jesti u neograničenim količinima, u bilo koje doba dana. Uz to, neki nutricionisti tvrde da što je više jedete, više i mršate.

 

Uz supu se, zavisno od dana dijete, jede voće, povrće, nemasno meso, mleko i pirinač. Ako ne volite govedinu, u propisanim danima možete je zameniti pilećim prsima ili mesom sa roštilja.

Tokom dijete zabranjeno je piti alkohol i zaslađena pića i jesti hleb i testeninu. Važno je piti mnogo tečnosti – barem 6 – 8 čaša vode na dan, nezaslađene čajeve ili koju šoljicu crne kafe.

Preporučuje se da se dijeta drži sedam dana, a pre nego što je ponovo započnete, napravite pauzu od dve nedelje. Dijeta se često preporučuje ljudima za skidanje kilograma pre operativnih zahvata.

Sladak kupus sa mlevenim mesom, priprema *Sladak kupus, Foto: Bakina kuhinja

Sastojci i priprema supe

Potrebno je: 6 glavica luka, veća glavica kupusa, jedan veći celer, 2 zelene paprike, 2-4 šargarepe, 4-5 paradajza ili 2 limenke paradajz sosa, 5 l vode, 2 supe iz kesice ili kocke za pileću ili goveđu supu, peršun, so, biber i začinsko bilje po želji.

Naseckati luk i papriku, malo ih prodinstati na maslinovom ulju, dodati ribani kupus, celer i šargarepu. Doliti vode, zatim usitnjeni paradajz sos (ako imate svež paradajz možete i njega ubaciti). Pustiti da se kuva dok sve ne omekša, zatim dodat sitno naseckani beli luk, peršun i proletnu, kokošiju ili goveđu supu iz kesice. Tada možete i testo ubaciti. Pustiti još par minuta da se kuva dok testo iz supe ne omekša.

   

Režim ishrane

1. dan: jedite samo supu i voće. Možete jesti svo voće, osim banana. Piju se nezaslađeni čaj i voda.

2. dan: jedite supu i povrće (sveže, kuvano, konzervisano). Izbegavajte grah, grašak i kukuruz. Za večeru se nagradite krompirom pečenim u ljusci, začinjenim s malo maslaca i soli.

3. dan: dopušteno je jesti supu i svo povrće i voće. Ako ste se pridržavali svega navedenog, trebali biste imati 2 – 3 kilograma manje.

4. dan: jedite supu, banane i nemasno mleko (može i jogurt ili kefir). Pojedite do tri banane.

5. dan: u neograničenim količinama se jedu supa, govedina i povrće. Možete pojesti 300-600 grama kuvane govedine i šest paradajza.

6. dan: jedite supu, kuvanu govedinu i povrće. Možete pojesti dva ili tri odreska s povrćem (ne krompir).

7. dan: uz supu je najvažniji integralni pirinač kuvan u vodi, začinjen prema želji. Jedite svo povrće.

Scroll to top