Njihovim eliminisanjem biste mogli značajno da produžite život i osigurate dobro kardiovaskularno zdravlje.

Stalna upozorenja naučnika na opasnosti unošenja trans masti kroz ishranu nisu bez razloga - da li ste znali da bi se zabranjivanjem korišćenja trans masti u hrani smanjio broj hospitalizovanih pacijenata zbogsrčanih i moždanih udara za 6 odsto?

PROČITAJTE: NEMAMO MNOGO VREMENA Virusolog iz Kine upozorava da ova zemlje krije KLJUČNE DOKAZE O KORONI: Pobegla u Ameriku da otkrije sve tajne, kaže da ovo može spasiti svet

Pre svega, treba da znate šta su to trans masti ikako deluju na zdravlje.

 

Trans masti su nezasićene masnoće koje nastaju tokom prerade biljnih ulja u čvrste masti i tokom termičke obrade hrane na visokoj temperaturi. Dakle, nastaju veštačkim putem.

*Foto: Profimedia

PROČITAJTE: DA LI SAM PREHLAĐEN ILI IMAM KORONU? Građani opsedaju domove zdravlja, ovo su razlike u SIMPTOMIMA

Studije su pokazale da ishrana koja uključuje dosta trans masti ima izuzetno loš uticaj na srce, jer snižava nivo dobrog, a povećava nivo lošeg holesterola, podiže nivo triglicerida, izaziva hronične upale i narušava sposobnost krvnih sudova da pravilno obavljaju svoje funkcije.

 

Jednostavnije rečeno, unošenje trans masti začepljuje arterije i izaziva zapaljenja krvnih sudova.

Čak i mala doza od svega 2 grama trans masti dnevno može da poveća rizik od moždanog i srčanog udara, ali i iznenadnog zastoja rada srca, piše Underground Health Reporter. Stručnjaci upozoravaju da su zbog svega ovoga namirnice pune trans masti najgore za ljudsko srce, i ističu da biste njihovim eliminisanjem mogli značajno da produžite život i osigurate dobro kardiovaskularno zdravlje.

PROČITAJTE: BEOGRAĐANKA OTKRIVA SIMPTOME KORONE PO DANIMA: Prvo sam imala temperaturu, a 3. dana desilo se nešto čudno

Među namirnicama koje sadrženajviše trans masti su različitislani krekeri, kupovni kolači igotove mešavine za pravljenje slatkiša, veliki broj smrznutih jela i gotovih obroka, kao i kokice iz mikrotalasne pećnice.

Vodite računa i o namirnicama na čijoj deklaraciji među sastojcima piše "delimično hidrogenizovano ulje ili mast", to je još jedan sinonim za trans masti.

(BalkansPress / Stil kurir.rs)

Scroll to top