BalkansPress

Dobro došli!

Telo nas brani od mikroba, bola, vlage. Neki od načina odbrane su neugodni, neki prijatni. Predstavljamo vam devet najčešćih reakcija tela...

Na koje nas načine telo brani i od čaga?

1.Zevanje

Jeste li znali da je glavni zadatak zevanja da ohladi mozak kada se pregreje ili kada previše radi?

 

2. Kijanje

Najčešće kijamo kada se nazalni putevi napune alergenima, mikrobima, prašinom. To se naše telo rešava smeća.

3. Rastezanje

Zašto se rastežemo nakon buđenja? Naše telo to instinktivno radi kako bi nas pripremilo na sve fizičke aktivnosti dana koji je pred nama, kako bi se poboljšala cirkulacija, a i naše raspoloženje.

4. Štucanje

Kada jedemo prebrzo, ili kada gutamo velike komade hrane, ili kada se jednostavno prejedemo, iritiramo naš pneumogastrični živac. Ta iritacija rezultira štucavicom.

5. Mioklonički trzaj

Znate ono kad ležite u krevetu, taman počnete da tonete u san i odjednom se stresete kao da vas je udarila struja? Ovaj ludi fenomen je rezultat usporavanja disanja i usporavanja pulsa. Neverovatno je da naše telo te znakove tumači kao najavu skore smrti, pa vas pokušava spasiti tako što će vas protresti!

 

6. Smežurana koža

Ovo se događa kada se telo susretne s povećanom vlažnosti – ono pretpostavlja da će okoliš biti klizav. Koža se smežura kako bi bilo lakše uhvatiti se za glatke površine. Pametno, zar ne? 

7. Gubitak pamćenja

Često se dogodi da ljudi nakon traume izgube sećanja. Naš mozak automatski će hteti da obriše sećanje kako ne bismo patili.

8. Ježimo se

Ježimo se kako bismo redukovali toplinu koju gubimo kroz pore naše kože, kako bi bilo lakše da se zagrejemo se u hladnim uslovima.

9. Suze

Suze nam služe i kao štit kada strano telo dođe u kontakt s očima. Međutim, one nam služe i kao emotivna odbrana. Naučnici veruju da plačemo, jer telo pokušava da nam skrene pažnju od bola koji nas obavija.

Scroll to top