BalkansPress

Dobro došli!

Posna hrana je savršena za čišćenje organizma od masti i toksina, ali evo na koje vitamine i minerale treba da obratimo posebnu pažnju ako ne jedemo namirnice životinjskog porekla!

Ako ne jedete namirnice životinjskog porekla, trenutno ste na režimu ishrane za detoksikaciju ili postite, sigurno ste se pitali da li takav način ishrane može da ugrozi zdravlje.

Da li je ishrana bez namirnica životinsjkog porekla zdrava i da li se može javiti nedostatak minerala i vitamina ili eventualno anemija, odgovara dijetetičar nutricionista Jovana Srejić Ferluga.

"Kad postimo, ne unosimo namirnice životinjskog porekla, ali je veoma važno šta jedemo. Idealno je da se tokom posta ishrana bazira na voću, povrću i žitaricama (celo zrno ili integralni proizvodi), biljnim uljima, soji i njenim proizvodima.

PROČITAJTE: OVAJ NOBELOVAC JE OTKRIO ČIME SE HRANE ĆELIJE KARCINOMA: Izabacite ovu namirnicu iz ishrane odmah!

 

U tom slučaju praktično ne unosimo holesterol, znatno smanjujemo unos masnoća, a povećavamo unos vitamina, minerala i dijetnih vlakana. Sve ove promene u ishrani su izuzetno korisne i zdrave." 

"Međutim, namirnice biljnog porekla ne sadrže vitamin B12, tako da je kod dugotrajnog posta potrebno uzeti suplemente i na taj način napraviti ravnotežu. Drugi mineral o čijem adekvatnom unosu treba voditi računa tokom posta je gvožđe.

PROČITAJTE: BAKINIH 10 NAJLEPŠIH POSNIH JELA: Recepti uz koje ćete uživati!

Stopa iskoristljivosti gvožđa iz cerealija (pšenične pahuljice, ovsene pahuljice, graham hleb, ražani hleb), povrća (blitva, spanać, kopriva, zelje, soja), semenki (indijski orah, pistaći, seme suncokreta, badem), leguminoza (pasulj, grašak, sočivo) je od jednog do 20 procenata.

Međutim, iskoristljivost gvožđa možete poboljšati ako zajedno sa biljnim namirnicama unesete vitamin C i namirnice koje sadrže kalcijum.

Scroll to top