BalkansPress

Dobro došli!

Većina ljudi manje-više je svesna ozbiljnosti koju donosi bolest kao što je rak – fizički, mentalno, emocionalno i finansijski, ne samo obolelima, već čitavim porodicama.

Upravo zbog toga što za karcinome nema tačno ustanovljenog i potpuno efiksnog leka, to je bolest koja nas najviše plaši.

Rak je treći najveći ubica ljudi, odmah iza srčanih bolesti i moždanog udara. Postoji više od 100 vrsta raka, a svaki deo tela može biti njime napadnut.

Prema naučnim predviđanjima u sledećih 50 godina svaki treći čovek će tokom svog života oboleti od raka, a više od 30 % slučajeva bolesti moglo bi se sprečiti usvajanjem zdravih životnih navika, izbegavanjem poroka poput cigareta i alkohola – ali ponajpre izbegavanjem kancerogene hrane.

 

Šta uzrokuje rak?

Moglo bi se reći kako je naš organizam doslovno preplavljen smrću. Kosa, nokti, spoljni sloj kože – sve su to mrtve stvari koje svakog sedmice gubimo i odbacujemo – oko 80 posto čestica u zatvorenim prostorima koje se presijavaju na suncu zapravo su mrtve ćelije kože ljudi. Ipak, većina se tela sastoji od živih stvari, poput biološke pšenice koja spaljuje hranu za energiju potrebno za disanje i kretanje, grejanje i razmišljanje. 

Ćelije organizma su vrlo aktivne i zaposlene deljenjem milion puta svakog dana. Fascinantan je proces replikacije instrukcija – DNK za svaku ćeliju kćer zahteva kopiranje identičnog lanca tri milijarde nukleotida. U svemu tome, naša tela ipak nisu savršena.

Svaki put kad se ćelija podieli, enzimi koji učestvuju u sintezi u proseku rade čak oko 120 hiljada grešaka. Puno ili malo, sasvim je nebitno, sve dok se ne dogodi ključna greška koja deluje kao okidač raka zahvaljujući abnormalnom radu ćelije, rastu.

Razumevanje mogućih uzroka raka svodi se na razumevanje uzroka genetskih i DNK mutacija. Hemikalije (poput karcinogena), zračenje, hormoni, hronične upale, loša hrana i virusi su glavni uzročnici raka.

 

Od davnina je poznato kako hrana koju jedemo ima ogroman učinak na organizam. Dokazano je kako ljudima najviše odgovaraju namirnice iz njihovog podneblja, koje su se kroz dugi niz godina prenošenja gena upisale u naš DNK kod kao zdrave, potrebne i poželje po svom sastavu i nutrijentima, a još su drevni narodi znali kako hrana ima potencijal lečenja, ali može biti i faktor za razvoj bolesti.

Neke su namirnice znatno štetnije od drugih, a stručnjaci izdvajaju ovih 10 kao najopasnijih:

1. GMO hrana

2. Kokice iz mikrotalasne

3. Konzervirana hrana

4. Crveno meso s roštilja

5. Šećer

6. Industrijski proizvedena – usoljena, ukiseljena i dimljena hrana

7. Gazirana pića

8. Belo brašno

9. Mesne prerađevine

10. Tzv. light i namirnice bez masnoća

Scroll to top