BalkansPress

Dobro došli!

Kada se lekar Oto Hajnrik Volk lično uverio u delotvornost ove biljke, odmah ju je doneo u rodnu zemlju, gde se danas stalno sa uspehom koristi.

Đavolja kandža ili harpagofit (Harpagophytum procumbens) je deo porodice susama, a potiče iz Južne Afrike. Naziv je dobila zbog korena koji podseća na kandžu, i upravo se taj deo primenjuje u lečenju.

Afrička plemena već hiljadama godina koriste đavolju kandžu kao sredstvo protiv bolova, za lečenje kožnih tegoba, i kao pomoć pri porođajima. Njom leče i visoke temperature, konzumirajući njen čaj ili prah. 

Za njeno širenje u Europu zaslužan je nemački lekar i botaničar Oto Hajnrik Volk, koji se uverio u izuzetnost đavolje kandže dok je živeo u Nambiji tokom Drugog svetskog rata.

 

Naime, on je posmatrao šamana kako ovom biljkom leči teško ranjene hotentotske ratnike, a zatim je otkrio gde šaman bere đavolju kandžu. Od tada se đavolja kandža proširila u Europu, i postala popularna za lečenje brojnih tegoba, ali prvenstveno artritisa i reume.

Danas se od svih evropskih zemalja đavolja kandža najviše koristi upravo u Nemačkoj (Nemačka je zvanično odobrila đavolju kandžu za lečenje artritisa, bolova u krstima, kolenima i kukovima, i kao sastojak brojnih antireumatskih preparata).

Foto: Thinkstock

*Foto: Thinkstock

Đavolja kandža se koristi kao lek za osteoartritis, reumatoidni artritis, giht i tendinitis. Ova biljka takođe snižava temperaturu i ima protivupalna svojstva, što je čini korisnom kod gripa, prehlada i mnogih infekcija. U nekim evropskim zemljama primenjuje se kao prirodna zamena za kortikosteroide.

U ovu svrhu koriste se injekcije tečnog ekstrakta đavolje kandže. Povoljna je i za starije osobe, jer normalizuje rad srca, nivo holesterola u krvi i probavu.

Postoji sve više dokaza da đavolje kandža pomaže u brzom uklanjanju bolova uzrokovanim upalnim procesima u zglobovima. Smatra se da je po delotvornosti jednaka ibuprofenu.

 

Poznato je da antireumatski lekovi škode sluzokoži želuca. Suprotno tome, đavolja kandža na stomak ima krajnje blagotvorno delovanje.

Budući da moderna medicina nema sredstvo koje bi izlečilo osteoartritis, đavolja kandža je zlatna pomoć kod ove bolesti, jer osim što smanjuje upalu i bolove - pomaže i u izgradnji hrskavice. Njeno delovanje je pojačano u kombinaciji sa sveprisutnim glukozaminom i kondroitin sulfatom.

Kod loše probave ili gubitka apetita uzima se čaj, ekstrakt ili tinktura đavolje kandže.

Foto: Profimedia

*Foto: Profimedia

Recept za čaj od đavolje kandže

Pustite kašičicu suvog korena da ključa 20 minuta u četiri decilitra vode. Zatim pustite da se ohladi, i procedite. Pijte 2 do 3 šolje ovog čaja dnevno.

Napomena: Đavolju kandžu ne smeju da konzumiraju trudnice, dojilje i osobe s čirom na želucu.

Scroll to top