BalkansPress

Dobro došli!

Prema nezvaničnim podacima, približno 75 odsto odraslih i 70 odsto dece u svetu ima nedostatak vitamina D!

Razlog za ovako šokantan podatak jeste to što mali broj ljudi zna kolika je preporučena dnevna doza i kakve sve posledice može da izazove nedostatak ovog važnog vitamina.

Šta je tačno vitamin D?

U pitanju je supstanca koja se skladišti u jetri i masnim tkivima, i zapravo je forma vitamina topljiva u mastima. Zbog toga ako imate višak masnoća, telo može da prestane da koristi vitamin D iz hrane koju jedete.

Vitamin D može direktno da se upija iz sunčevih zraka i određenih namirnica, piše Healthydefinition. Jedno od najvažnijih svojstava vitamina D jeste apsorpcija kalcijuma u kosti i ojačanje čitavog skeleta.

Nedostatak ovog važnog vitamina može da izazove rahitis, poremećaj kostiju koji izaziva loše formiranje istih, a veruje se i da izaziva nekoliko vrsta kancera, uključujući rak prostate, debelog creva i dojke.

 

6 bolesti direktno povezanih sa nedostatkom vitamina D:

1. Alergije kod dece i odraslih
Stručnjaci veruju da nedostatak vitamina D uzrokuje ozbiljne alergije, naročito kod dece.

2. Osteoporoza
Ako svakodnevno unosite dovoljne količine vitamina D i kalcijuma, kosti će biti jače, gušće i bićete manje podložni prelomima.

3. Napadi astme i infekcije pluća
Sa dovoljnom količinom vitamina D, pluća se ojačavaju, njihova funkcija se poboljšava, a ceo respiratorni sistem se štiti od infekcija i napada astme

4. Zapaljenja i bol u zglobovima
Kada jedete hranu bogatu vitaminom D, ojačavate imunitet i celo telo postaje jači borac protiv bolesti i infekcija poput zapaljenja u zglobovima, poput artritisa, reume i gihta, koja izazivaju neverovatan bol.

5. Depresija i anksioznost
Mozak radi mnogo sporije kada vam nedostaje vitamina D, jer je on ključan za normalno funkcionisanje mozga. Zato nedostatak ovog važnog vitamina može da dovede do anksioznosti, gubitka memorije, zbunjenosti i depresije.

6. Bolesti srca i moždani udar
Vitamin D pomaže u stabilizaciji krvnog pritiska, pa samim tim može da spreči pojavu ozbiljnijih srčanih problema, poput infarkta ili moždanog udara.

 

Naučnici su došli do podatka da bi svaki čovek za samo tri meseca svakodnevnog unošenja dovoljne količine vitamina D mogao značajno da ojača telo i oslobodi se mnogih zdravstvenih tegoba.

Iskoristite najprirodniji mogući način lečenja, a mi vam otkrivamo neke od namirnica koje su bogate vitaminom D toliko da mogu da pokriju preporučeni dnevni unos i da izbegnete potrebu za suplementima:

- Ulje riblje jetre od lososa, sardine, haringe, tune i skuše

- Organski sok od pomorandže

- Kravlje mleko sa dodatkom vitamina

- Žitarice sa vitaminima

- Žumanca

- Sušene šitaki pečurke

Preporučena dnevna doza vitamina D

Deca od 4 godine pa naviše i odrasli do 70 godina trebalo bi dnevno da unose 15 mikrograma vitamina D. Stariji od 70 godina bi tu količinu trebalo da povećaju na 20.

(Izvor: Stil)

Scroll to top