BalkansPress

Dobro došli!

Torta ili kolač od sira brojnima je omiljeni letnji desert osvežavajući, ukusan i, najvažnije, lagane teksture koja ne opterećuje želudac.

Pa baš kada smo pomislili da bolje od navedenog ne može otkrili smo još laganiju, u pripremi, ali i sastojcima malu sestricu obožavanog deserta. Za njezinu pripremu ne morate niti uključiti pećnicu.

Podloga ili baza:

- 50 g integralnog keksa 
- 25 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi

Krema:

- 100 g grčkog jogurta
- 50 g svežeg krem sira
- 75 g slatke pavlake
- 1 kašika šećera u prahu

Preliv:

- 250 g šumskog voća
- 1 kašika šećera
- 1 kašika sveže ceđenog soka limuna

Priprema:

1. Keks sameljite i pomešajte s maslacem rastopljenim na sobnoj temperaturi. Smesu rasporedite u 3 činijice ili čaše te zbijte pomoću oblog dela kašike, te ostavite u frižideru dok pripremate ostatak kolača. 

2. Slatku pavlaku umutite sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt izmešajte sa svežim sirom i dodajte u umućenu pavlaku. Sve sastojke nežno mešajte dok se ne sjedine. Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno sve vratite u frižider na najmanje sat vremena.

3. U međuvremenu naseckajte šumsko voće na sitno i prebacite u lončić, dodajte šećer i limunov sok te stavite u lončić i kuvajte na laganoj vatri oko deset minuta uz neprestano mešanje. Smesu ostavite da se ohladi i potom je dodajte na prethodnu kremu. Vratite u frižider do posluživanja.

Savet: Doza navedenih sastojaka dovoljna je za 3 porcije deserta ili manje ovisno o veličini čaše. Voće u prelivu možete menjati po želji, ali uz sir najbolje odgovara kiselkasto voće poput višanja, malina, kupina i svih vrsta bobičastog voća.

 

 

(Izvor: Zadovoljna.hr)

Scroll to top