BalkansPress

Dobro došli!

Slavni britanski pekar i poslastičar Pol Holivud otkrio je recept, ali i niz saveta za najbolji domaći hleb, koji je dovoljno hrskav spolja, a ipak vazdušast i mekan iznutra.

Miris domaćeg,tek ispečenog i vrućeg hleba teško da išta može da zaseni, ali ne samo to - kada pripremate hleb kod kuće sigurni ste da nema aditiva i veštačkih dodataka, te da će uvek biti savršeno svež, ali i mekan.

Ipak, nije uvek lako naći tačnu meru i dobar recept - oanj uz koji nam se hleb ne kruni ili nema nikakav ukus. Zato vam mi donosimo onaj Pola Holivuda - sa njim nema greške! Ipak, potrebno je malo truda za njegovu pripremu, a ni ne pravi se tako brzo, ali kada ga jednom probate , više nikada nećete praviti nijedan drugi.

No, tu je i olakšica - za pripremu ovog hleba treba vam samo dva sastojka, s obzirom da ulje, so i vodu svi imamo u kuhinji u svakom trenutku.

 

Potrebni sastojci:

*500 grama polubelog pšeničnog brašna

* 10 grama soli

* 10 grama instant kvasca

* 370 ml hladne vode

* ulje

Ukusni, divni bagetići

*UKUSNI, DIVNI BAGETIĆIFOTO: PROFIMEDIA

Priprema:

Nabavite jednu okruglu posudu (ili šerpu) i dva pleha, od kojih je jedan malo dublji.

Brašno, so i kvasac pomešajte u jednoj posudi, pa u smesu dodajte 3/4 pripremljene vode, i opet lagano mešajte. Kada testo polako počne da se formira u kuglu, dodajte ostatak vode. Mutite smesu mikserom od pet do 6 minuta, sve dok testo ne postane glatko i elastično.

Prebacite testo u okruglu, nauljenu posudu i pokrijte ga krpom. Pustite ga da odstoji i sačekajte oko sat vremena - dok se masa ne udvostruči.

Radnu površinu nauljite, pa na nju izvrnite testo, ali budite veoma pažljivi. Testo podelite na 4 ili 5 manjih komada. Od svakog dlanovima oblikujte mali baget i ređajte ih na pleh koji ste prethodno obložili pek papirom. Pleh uvijte u plastičnu kuhinjsku foliju ili ga stavite u čistu plastičnu kesu i ostavite testo da se diže još sat vremena.

Rernu zagrejte na 220 stepeni, a na dno rerne ne zaboravite da stavite jedan dublji pleh koji treba da se greje,

Kad se bageti dignu, pospite ih brašnom, napravite nekoliko rezova nožem po njihovoj površini i konačno ih stavite u rernu.

Onaj zagrejani pleh sa dna rerne napunite vodom, kako bi ispuštao paru dok se hlebići peku.

Pecite 25 minuta, sve dok mini bageti ne poprime zlatnu boju. Ohladite hleb na rešetkama.

Scroll to top