BalkansPress

Dobro došli!

U nekim krajevima, veruje se da ovo testo donosi plodnu godinu kada je reč o voćkama, životinjama i medu.

Neizostavni deo božićnog ručka u srpskoj tradiciji svakako je česnica.

Domaćica na božićno jutro mesi okrugli hleb, u koji se tradicionalno stavlja novčić za privlačenje bogatstva, parčence svinjskog mesa, otkinuto od pečenice, parčence badnjaka za blagostanje i mir u domu i razni sitni predmeti.

Veruje se da će osoba koja pronađe novčić u božićnoj pogači biti posebno srećna u narednoj godini, a novčić se čuva sledećih 12 meseci.

 

U nekim krajevima, za mešenje testa za česnicu koristi sevoda umesto mleka,a donosi se na božićno jutro sa izvora ili iz bunara, u koje se baca pregršt žita. Takođe, negde se veruje i da brašno treba uzimati samo iz pune vreće, ali u današnje vreme se takav običaj skoro potpuno izgubio.

U istočnoj i južnoj Srbiji, domaćini rukama ulepljenim od testahvataju voćke,košnice i stoku, kako bi bili što plodniji tokom cele godine.

*Foto: Shutterstock

Recept za tradicionalnu česnicu

*Sastojci: 2 jaja, kockica kvasca, 500 ml mleka, 1 kg brašna, malo soli i predmeti koje ćete staviti unutra.

*Priprema: U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo. 

Nakon što se testo dobro izmesi, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić.

Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju - možete je išarati ubodima male grančice ili samo premazati razmućenim jajetom pre pečenja. Ako ste ljubitelj tradicije, vašu česnicu ukrasite simbolima poput hristograma, zvezde, krugova ili otiska ključeva i češlja.

(BalkansPress / Stil.kurir.rs)

Scroll to top