BalkansPress

Dobro došli!

Zar ne bi bilo sjajno putovati preko okeana za isto vreme koje vam je potrebno da odete do posla svakog jutra?

Mada ovo zvuči kao naučnofanstastični scenario, vrlo je moguće da će to uskoro postati naša realnost zahvaljujući novom inovativnom avionu Antipode, čiji inženjeri tvrde da će on moći da prevozi putnike od Londona do Njujorka za samo 20 minuta!

 

Kako prenosi Metro, avion bi se nakon poletanja kretao supersoničnim brzinama, što bi bilo bliže lansiranju rakete nego tipičnoj vožnji avionom. Vrhunac brzine koji bi dostigao ovaj mlaznjak bi bio neverovatnih 24 puta veći od brzine zvuka.

Osoba koja stoji iza kreacije Antipode-a je kanadski dizajner Charles Bombardier. On je objasnio da će uz pomoć novog koncepta pod imenom „long penetration mode“ njegov avion dostići brzine blizu 30.000 kilometara na čas, što je čak 10 puta brže nego što je leteo čuveni Konkord.

Avion Antipode, slika: Abhishek Roy / Imaginactive

Avion Antipode, *Foto: Abhishek Roy / Imaginactive

 

Ako ste pasionirani ljubitelj vazduhoplovstva, verujemo da se radujete letenju ovim avionom. Nažalost, budući da se radi o veoma naprednim tehnologijama i činjenice da u avion staje svega 10 putnika, procenjuje se da će karte u početku biti papreno skupe. Ipak, nije teško zamisliti blisku budućnost u kojoj će vožnja ovakvim avionima postati nešto najnormalnije i za široke narodne mase, kao što se uostalom dogodilo i sa svim pređašnjim inovacijama u prevozu.

(Izvor: Elle Decor)

Scroll to top