Kako ste platili kafu ovog jutra? Ako ste u San Francisku, verovatno ste prislonili telefon na terminal za plaćanje, a ako ste u Londonu, možda ste zamahnnuli rukom na kojoj se nalazi tanka narukvica sa svim podacima o vašem računu. Ako ste, pak u Najrobiju, poslali ste SMS poruku.

Ako ste u Beogradu, sva je prilika da ste posegli za novčanikom u džepu i platili staromodno - papirnatim novcem, možda nesvesni koliko će brzo taj pokret da bude stvar prošlosti.

"Beskontaktno" plaćanje, karticom ili mobilnim telefonom, za neke od nas je već svakodnevna stvar. A zamislite budućnost u kojoj neće postojati ni novac, niti platne kartice, već samo - mobilni telefon?

 

Jedan od mogućih pravaca obavljanja finansijskih transakcija oslanja se na biometričke sisteme. One koji će preko jedinstvenih karakteristika delova tela poput mrežnjače ili otiska prsta, moći da stupe u interakciju sa našim bankovnim računom. Na taj način bismo lako mogli da zamislimo da plaćamo tako što na aparat za kartice naslanjamo dlan ili prst te se preko našeg otiska izvršava transakcija.

Drugi pravac je plaćanje preko "mesindžer" aplikacija ili društvenih mreža, ali se mnogim korisnicima ne dopada ideja da, pored svega što o njima znaju, velike IT kompanije imaju pregled i njihovog ličnog bankarskog računa.

Treći pravac, i za sada najizvesniji, već imate u džepu - on se bazira na razvijanju aplikacija i softvera vezanih za naše mobilne telefone.

Najmodernije banke svojim korisnicima nude i najmodernije, i istovremeno, najsigurnije mobilno bankarstvo.

*Foto: Profimedia

Pored toga što se putem ove aplikacije računi plaćaju bez provizije i čekanja u redovima, korisnik ima pregled svojih finansija a i sam sebi može prebacivati novac sa računa na račun, menjačnica u okviru ovog servisa je posebno povoljna. jedan od takvih servisa je besplatna SoGe m-banking aplikaciju, laka za korišćenje i sa mnoštvom prednosti u odnosu na šaltersko bankarstvo.

U okviru SoGe m-bankinga novac možete menjati po posebno povoljnom kursu. Više ne morate da brinete da li ste našli menjačnicu sa najboljim kursom, niti koje je njeno radno vreme jer radi non stop, ne morate čak ni izaći iz kuće. Novac će biti u vašem džepu, na sigurnom. Za razliku od starih vremena, ovo je stvarno lako kao m-banking.

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top