BalkansPress

Dobro došli!

Veliko otkriće desilo se četvrtak u Manastiru Tumane. Dok je manastirska bratija nadgledala radove na preuređenju poda crkve, ispod kamenih ploča starih oko jednog veka pred majstorima i monasima pojavio se prvo svod, a zatim i ostatak grobnice Svetog Zosima Tumanskog, čudotvorca i patrona Manastira Tumane.

Grobnica iznad koje su se desila brojna isceljenja i čuda

*Grobnica iznad koje su se desila brojna isceljenja i čuda, Foto: Privatna arhiva

PROČITAJTE: “Aman, ako treba da umrem, umreću!” Ceca Bojković napravila HAOS na RTS!

Iako su monasi, kao i naučnici, smatrali da je grobnica ovog svetitelja zatrpana kada su ruski monasi početkom prošlog veka iz nje izneli svete mošti, pokazalo se da je stvarnost posve drugačija.

 

- Veliki blagoslov spustio se na ceo manastir i ceo verujući narod u Srbiji i celom svetu. Bili smo ubeđeni da su Rusi prilikom iznošenja moštiju zatrpali grobnicu jer je tada bila takva praksa, ali naišli smo na iznenađenje. U predvorju crkve, gde su uvek sahranjivani osnivači i patroni hramova, ugledali smo prvo svod grobnice, a onda i unutrašnji deo - priča iguman Dimitrije Plećević.

Prema njegovim rečima, grobnica će tokom popravke poda crkve biti konzervirana i prekrivena staklom.

Iguman Dimitrije Plećević

*Iguman Dimitrije Plećević, Foto: Privatna arhiva

 - Odlučili smo da staklom prekrijemo grobnicu kako bi vernici mogli da vide mesto gde je sahranjen Sveti Zosim, zbog koga i dolaze na ovo mesto. Oni dolaze da mu se poklone, da traže i da dobiju blagoslov. Sada će moći da se poklone i svečevom grobu, koji je kroz vekove mnogima donosio isceljenje i spasenje. Verujemo da će vernicima to mnogo značiti, kao što znači i nama - rekao je iguman.

 

Našli i sliku Jakova Tumanskog

Četvrtak i preuređenje Manastira u Tumane doneli su još jednu lepu vest. Kako je objasnio iguman Dimitrije Plećević, prilikom uređenja zaostavštine jedne od starijih monahinja, pronađena je fotografija Svetog Jakova Tumanskog, što je hrišćanskom svetu konačno donelo saznanje o tome kako je ovaj svetitelj zaista izgledao.

Fotografija iz lične karte Svetog Jakova Tumanskog

*Fotografija iz lične karte Svetog Jakova Tumanskog, Foto: Privatna arhiva

Scroll to top