BalkansPress

Dobro došli!

Ako je na Sretenje sunčan dan i medvedi izađu iz jazbine i uplaše se svoje senke, pa se vrate nazad, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja.

Beograd - Srpska pravoslavna crkva i vernici danas, 15. februara, slave Sretenje Gospodnje, praznik posvećen unošenju Isusa Hrista u hram. 

PROČITAJTE: EVO KADA ZASTAREVAJU DUGOVI ZA RAČUNE Isto pravilo važi za sve usluge - struju, kablovsku, mobilni i parking

 

Sretenje Gospodnje se kod hrišćana slavi 40. dana od Božića. Srpska pravoslavna crkva slavi ovaj praznik 2. februara po crkvenom, a 15. februara po gregorijanskom kalendaru.

Sretenje se slavilo kao Dan državnosti Srbije do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.

Sveto pismo kaže kako četrdeseti dan po Roždestvu Hristovu donese Presveta Deva svog božanskog Sina u hram jerusalimski da ga, shodno zakonu, posveti Bogu i sebe očisti... U to vreme držao je čredu u hramu prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Preteče.

PROČITAJTE: Ispovest baba Zorke će vas postidjeti: “Za ljubav dajem sve, od*ebite tradicijo, običaji, od*ebite susjedi i rodbino”

 

On stavi Djevu Mariju ne na mesto za žene, nego na mesto za devojke u hramu. Tom prilikom pojave se u hramu dve čudne ličnosti: starac Simeon i Ana, kći Fanuilova.

Pravedni starac uze na ruke svoje Mesiju i reče: „Sad otpuštaš u miru slugu svojega, Gospode, po riječi svojoj...“

*Foto: Youtube Printscreen

PROČITAJTE: NEMAC PREŠAO U PRAVOSLAVLJE: "U Srbiji je sve lepše nego na Zapadu!"

Narodna verovanja i običaji

Ako je na Sretenje sunčan dan i medvedi izađu iz jazbine i uplaše se svoje senke, pa se vrate nazad, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja.

Na Sretenje se sreću i razdvajaju zima i leto. Od Sretenja dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže „Sretenje obretenje“. 

Običaj je da se na Sretenje obavezno pale sveće jer se smatra da plamen ima skrivenu čarobnu moć i da će kuću štititi od grmljavine i drugih nesreća.

Ovoga dana devojke paze kakvog će muškarca prvo sresti. Veruje se da ako prvo sretne crnomanjastog, za takvog će se udati, a ako sretne plavog, onda za takvog.

Isto važi i ako sretne zdravog, bogatog, siromašnog ili bolesnog.

Scroll to top