BalkansPress

Dobro došli!

U crkvi Svetog Arhangela Mihaila u selu Trubarevo kod Skoplja juče je nakon liturgije proplakala ikona presvete Bogorodice.

O jučerašnjim "suzama" ikone presvete Bogorodice vernici su obavestili lokalnog popa i nadležne u Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, koji treba da potvrde čudo koje se desilo u selu Trubarevo.

 

Prema verovanjima, mirotočenje ikone predstavlja predznak ili upozorenje nečega što će se desiti ubuduće. U ovom slučaju, vernici ističu da ih očekuju dobre vesti ili događaji, jer su suze bile bistre i kristalno čiste. Da su bile mutne ili ne daj bože crvene, stanovništvo bi zadesila nesreća većih razmera, piše "Telegraf".

Ovo je drugi put kako se na istoj ikoni pojavljuju kapi za koje se veruje da je sveti miro. Prvi put ikona se orosila 10. aprila prošle godine, uoči Uskrsa.

Sveto miro je gusta i masna tečnost koja najčešće ističe iz moštiju svetaca, ali se često dešava da mirotoče i ikone. Veruje se da se mirotočenje javlja kada je svetac, koji se nalazi ili je oslikan u hramu, zadovoljan, i na taj način pokušava da obznani svoju dobru volju.

"Suze" na ikoni presvete Bogorodice lani su privukle interesovanje velikog broja vernika i naučnika iz celog sveta koji su nagrnuli u crkvu Svetog Arhangela Mihaila samo da bi videli čudo.

Scroll to top