Posle nekoliko pravih letnjih dana u maju,  pred nama je ponovo period pljuskova i grmljavine. Štaviše, naši meteorolozi već večeras najavljuju dolazak kiše, pljuskove i grmljavinu, koja nije nimalo naivna pogotovo ako ste na otvorenom i u prirodi.

Srpska meteorologija beleži od 3 do 5 udara groma po kvadratnom kilometru i preporučuju da se u toku nevremena treba skloniti na sigurno. Oni kažu i da je leti veća verovatnoća da će grom udariti u niže zgrade.

PROČITAJTE: AKO OVO OSETITE DOK NAPOLJU GRMI, MUNJA MOŽE DA VAS UBIJE: Uradite ovo da biste se spasili!

 

Među najčešćim pitanjima građana jeste šta činiti kad počne grmljavina, pogotovo šta tada treba uraditi sa mobilnim telefonom koji je uvek uz nas?

Foto: Fonet

*Foto: Fonet

Evo nekih zlata vrednih saveta meteorologa RHMZS:

- Kad čujete grom, već ste u opasnosti. Grom može udariti i kada je olujna nepogoda 16km udaljena od Vas.

- Nikako ne tražite zaklon ispod drveta, pogotovo osamljenog.

- Ako ste kod kuće i znate da se sprema nevreme, zatvorite vrata i prozore, isključite električne aparate, posebno one koji vam u tom trenutku ne trebaju - bojler, TV...

 

- Ako ste u automobilu, ne plašite se groma, ako se u zatvorenom objektu, tu i ostanite do prestanka oluje.

- Pokrijte uši rukama, da zaštitite bubne opne.

- Ako ste na otvorenom, nikako nemojte leći na zemlju, jer ste tada celom površinom tela u kontaktu sa tlom. Ova površina mora da je što manja. Bolji položaj je da čučnete sa glavom među kolenima. U ovom položaju izbegavajte da Vam kosa dodiruje tlo. Ako je nevreme u toku nikako nemojte pokušavati da popravite oštećene delove kuće.

Foto: AP

*Foto: AP

- Čuvajte se uličnih bujica.

- Ako seva ili grmi, nemojte koristiti telefone, bez obzira da li su fiksni ili mobilni. Mobilne obavezno isključite, naročito ako niste u zatvorenom prostoru. Zapamtite da i fiksni telefoni koriste električnu energiju. Izbegavajte korišćenje metalnih predmeta jer su oni odlični provodnici električne energije.

- Ako pecate, odmah ostavite štap, što pre izađite iz čamca.

- Izbegavajte oborene ili oštećene stubove, bandere, dalekovode, trafo stanice i ostale objekte koji služe za prenos električne energije. Nikada nemojte da dodirujete kablove ili bilo koje metalne ili bakarne žice koje su nagorele, otkinute, ili na drugi način oštećene.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top