BalkansPress

Dobro došli!

Mnoge biljke imaju esencijalna ulja koja imaju sposobnost da blokiraju centre za disanje kod komaraca, pa su veoma učinkovite u borbi protiv njih. Među takve biljke spadaju nana, lavanda, hajdučka trava, ali i kamilica.

Za početak će vam biti potrebna voda, medicinski alkohol, menta i lavanda.

Priprema:

Šolju vode prokuvajte, pa u vrelu vodu stavite 3-4 kašike sušenog bilja po izboru, a najbolje bi bilo da je mešano. Tome možete dodati i kamilicu ili hajdučku travu. Poklopite, i ostavite da tako stoji dok se ne ohladi. Na kraju dobijenu rastvor pomešajte sa malo alkohola, sipajte u bočicu sa raspršivačem, i vaš sprej je gotov.Ovaj sprej nije preporučljiv za dečju kožu zbog alkohola..sledeći sprej je namenjen baš upravo našim najmlađima.

 

Ovaj  recept,  ne sadrži alkohol, a nešto je jači i intenzivniji. Trebaće vam litar jabukovog sirćeta, oko 10 kašika sušenog bilja po izboru (žalfija, ruzmarin, lavanda, timijan i menta), najbolje mešavine.

Priprema:

Biljke stavite u teglu sa hermetičkim poklopcem, prelijte sirćetom, i puistite da sve odstoji na sobnoj temperaturi oko 2-3 nedelje. Bitno je da se smesa svakodnevno promućka.

Nakon potrebnog perioda, biljke iscedite a dobijnu tečnost sipajte u flašu i čuvajte u frižideru.

Pre upotrebe, aromatično sirće pomešajte sa vodom u razmeni 1:1, sipajte u flašicu i prskajte kao sprej.

Scroll to top