BalkansPress

Dobro došli!

Duboko u sebi znamo kako pravilno postupati u vezi sa decom, ali u svakodnevnici nedostaje nam strpljenja i mudrosti da bismo to i ostvarili.

U ovom članku prikupili smo 7  važnih stvari koje bi pomogle, kako detetu za formiranje ličnosti, tako i roditeljima u procesu vaspitanja.

 

Napomena svakom roditelju:

1. Običan roditelj je ubeđen da svo svoje slobodno vreme trebe biti u potpunosti posvećeno detetu, pri tome svoje interese on stavlja u drugi plan.

Mudar roditelj sposoban je samostalno brinuti za sebe, tome uči i svoju decu.

2. Običan roditelj provodi večeri pomažući svom čedu oko domaćeg.

Mudar roditelj, u vaspitanju deteta, pridržava se sledeće strategije: dete odgovara za urađen ili neurađen domaći, i samo je odgovorno za to.

3. Običan roditelj pokušava iskupiti osećaj krivice, koristeći različite poklone i novac.

Mudar roditelj regularno daje detetu novac za džeparac, koji treba da  rasporedi na takav način da samostalno može kupovati sebi stvari ili igračke, koje nisu uključene u porodični budžet.

 

4. Običan roditelj ne pokušava da shvati zašto se njegovo dete loše ponaša, kao da ga nedovoljno sluša u datom trenutku.

Mudar roditelj svim snagama pokušava saslušati svoje dete, da bi razumeo šta se krije iza njegovog lošeg ponašanja da bi iznašao mogućnost da svom detetu  pomogne.

5. Običan roditelj kod vaspitanja deteta ima za cilj odgajiti pristojnog čoveka.

Mudar roditelj čini sve kako bi izgradio bliski odnos sa detetom.

6. Običan roditelj gaji svoje dete u atmosferi popustljivosti, ponekad mu dozvoljavajući da mu se popne na glavu.

Mudar roditelj shvata da ima potpuno pravo na lični prostor, hobi i vreme, provedeno bez deteta. On poštuje kako svoje, tako i granice svog deteta.

7. Običan roditelj pokušava da zaštiti svoje čedo od svih životnih poteškoća, radeći ono što i ne mora.

Mudar roditelj dozvoljava detetu da  pravi greške, a zatim, zajedno sa njim, diskutuje o tome kakvu pozitivnu lekciju dete može izvući iz nastale situacije.

(Izvor: UspesnaZena.com)

Scroll to top