BalkansPress

Dobro došli!

Zalivanje je jedan od najčešćih problema kod gajenja osetljivijih sobnih biljaka. Obično se preteruje s količinom vode, ali se dešava i da se na površini zemlje uhvati pokorica pa nije moguće ravnomerno zalivanje. Pogledajte kako možete da popravite štetu.

Listovi na difenbahiji žute i venu, kako da je spasem? Na kalanhoi su u donjem delu stabla opali listovi, a biljka je dobila duguljaste i neugledne stabljike. Kako da ponovo dobije lepu formu?

Čitateljka iz Beograda

 

Listovi obično žute kada se biljka previše zalije “od gore” i kada površinski sloj zemlje nije prekopan, pa se stvorila pokorica koja onemogućava ravnomerno zalivanje. Treba je manje zalivati i to najbolje u tanjirić, ali izbaciti višak vode posle jednog sata. Kasnije, kako biljka stari, donji listovi odumiru i to nećete moći sprečiti. 

Kad biljka postane ružna i nestabilna, jednostavno je orežite na oko 10 cm iznad zemlje, iznad mesta gde je bio izboj lista. Poteraće mlade. Ostatke stabljike nemojte baciti, jer može poslužiti za razmnožavanje. Orežite ih na dužinu od oko 7-8 cm i posadite u zemlju. 

Pazite da deo koji je rastao prema zemlji sada zabodete u zemlju. Kalanhoju je najbolje da orezete na 15-20 cm, presadite u supstrat za kaktuse i stavite na svetlo mesto. U toku leta možete je prihranjivati na 15 dana hranivom za kaktuse.

Suzana Kljajić, dipl. inž. poljoprivrede

Scroll to top