BalkansPress

Dobro došli!

Polako ulazimo u jesen, a za njom ide i zima, znači kreće i sezona prehlada i gripa. Pripremite odbranu svog organizma unoseći dovoljne količine vitamina i minerala, a med je upravo njima bogat, te ima i antiupalna svojstva.

S obzirom da pčelari i fabrike svašta mute, više nismo sigurni u kupovinu ni upakovanih proizvoda, a kamoli meda. Ako niste baš iskusni, uz pomoć ovih 10 trikova otkrijte koji je med pravi:

 

1. Uzmite malo meda i protrljajte ga između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Čisti med je dobar za kožu i nije lepljiv. Ako je ono što ste utrljali lepljivo, znači da ima šećera ili zaslađivača u njemu.

2. Probajte staviti malo meda na papir ili papirnati ručnik. Čist prirodni med ne sadrži vodu i neće probiti papir dugo vremena.

3. Pčele instinktivno grade košnice na drveću i među stenama kako bi se zaštitile od mrava. Stavite malo meda kod mrava, oni neće dirati prirodni med.

4. Sa žumancetom pomešajte malo meda. Ako je med čist, kada izlupate žumance, izgledaće kao da je kuvan.

5. Ako namažete med na hleb, prirodni med će ga stvrdnuti za nekoliko minuta, dok će ga veštački navlažiti zbog sadržaja vode.

 

6. Neposredno pre gutanja pravi med daće vam osećaj bockanja u ustima što lažni med ne može postigne.

7. Jednu kašičicu meda stavite u punu čašu vode. Veštački med će se početi otapati, a čist med će se zgrudvati i spustiti na dno.

8. Posmatrajte da li će se med kristalizovati tokom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira na to koliko dugo je čuvana, dok će se pravi med kristalizovati.

9. Stavite u mikrotalasnu dve do tri kašičice meda. Zagrejte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizovati i neće postati penast. Lažni med će se teško karamelizovati i biće prepun mehurića.

10. Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati paljenju, lažni med ima vode pa se šibica zato neće moći zapaliti.

Scroll to top