BalkansPress

Dobro došli!

Često se raspravlja o tome zašto svaka aluminijska folija ima jednu mat i jednu sjajnu stranu, te koju zapravo treba koristiti za kuvanje.

Kad je u pitanju kuvanje, možete odahnuti – nema prave strane aluminijske folije koju bi trebalo koristiti. Obe su strane jednako efikasne u zagrevanju hrane.

Zašto onda alu folija ima različite strane? Stručnjaci kažu da se radi o proizvodnom procesu i da do toga dolazi zbog zagrevanja, te rastezanja folije. Dva sloja folije se spajaju i valjaju istovremeno, jer bi se u suprotnom slomila.

“Kad folija dođe u kontakt s drugim slojem, nastaje mat strana. Sjajna strana je ona koja nije bila u kontaktu s drugim slojem. No, učinak je na obe strane isti”, kažu stručnjaci iz kompanije Reynolds Kitchens.

Mnogi su zabrinuti zbog uticaja aluminijuma na zdravlje, jer se kuvanjem u aluminijumskoj foliji čestice unose kroz hranu. Ipak, stručne institucije su zaključile da tako male količine ne predstavljaju opasnost za zdravlje, ali ako ste zabrinuti, radije odaberite nešto drugo za kuvanje umesto aluminijumske folije, prenosi Family Handyman.

Scroll to top