BalkansPress

Dobro došli!

U potrazi za što lepšim i što neobičnijim imenom za bebu, roditelji često posegnu za starim, tradicionalnim imenima koje su nosili naši preci.

PROČITAJTE: Peđa (52) je Srbin, a hrvatski ekstremista: U ratu je pucao na brata, a pre 5 godina razbio je ćiriličnu tablu u Vukovaru

Ako i vi spadate u one kojima je bitna tradicija, trebalo bi da znate da ovakva imena, iako stara, ne moraju nužno da imaju značenje koje mu se danas pripisuje, pa čak ni da potiču sa naših prostora.

Verovatno najbolji primer takvog starog, a i danas popularnog imena je ime Nenad.

 

Ovo ime smatra se izvornim, čisto srpskim imenom. Rasprostranjeno je u našoj zemlji, ali i u Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori. Smatra se da vodi poreklo od negacije glagola "nadati" ili "očekivati". Ime se najčešće davalo deci koja su došla na svet "nenadano", "iznenada", odnosno kojima se roditelji nisu nadali.

 

Najčešći slučaj je bio kada majke ostanu u drugom stanju u poznim godinama.

Iako ovo nužno nije negativno tumačenje, ima etnologa koji idu i korak dalje pa kažu da ovo muško ime vodi poreklo od negacije glagola "želeti" i da praktično znači - neželjeno dete. Ipak, mnogi osporavaju ovakvo značenje.

Ovo ime nema nijedan drugi oblik, a jedno je od retkih muški imena u Srbiji koje nema izvedeni ženski oblik imena.

Scroll to top