BalkansPress

Dobro došli!

Kako je to Kejt uspela da se porodi bez imalo napora? Kakva je to tačno metoda i da li zaista pomaže da porođaj protekne lako i bezobolno?

Vojvotkinja od Kembridža rodila je u ponedeljak treće dete u bolnici Sent Meri u Londonu, gde je primljena tog dana rano ujutro. Porođaj je trajao pet sati, a minut posle 11 je na svet došao dečačić težak 3820 grama. A samo nekoliko sati posle, Kejt je stajala na izlazu iz bolnice s novorođenim sinčićem u naručju, uz ponosnog oca princa Vilijama, i veselo pozdravljala okupljene koji su došli da požele sreću novom malenom princu, doterana i odmorna kao da je bila kod frizera, a ne u porodilištu.

Kako je to Kejt uspela da se porodi bez imalo napora? Premda to nije službeno potvrđeno, kažu da je Kejt sva tri deteta rodila metodom takozvanog hipnoporođaja. Kakva je to tačno metoda i da li zaista pomaže da porođaj protekne lako i bezobolno?

 

Što je hipnoporođaj?

Na londonskoj klinici London Hipnobrting kažu kako se radi o “poznatom, logičnom i delotvornom načinu pripreme za porođaj” koji umanjuje stres i neprijatnost za porodiljutime što majci omogućava potpuni nadzor nad celim procesom porođaja. Osim Kejt Midlton, za ovaj su se pristup odlučile mnoge žene, i nepoznate, ali i slavne kao što su Žizel Bundšen i Anđelina Džoli.

Metoda hipnoporođaja temelji se na radu dr Grentlija Dikrida, engleskog akušera koji je još 1933. objavio knjigu pod naslovom “Porođaj bez straha”. On je smatrao kako je strah ono što otežava porođaj: ako se majka boji trudova i porođaja, krv i kiseonik slabije dopiru do materice, mišići se zato stežu i grče pa su i bolovi jači. Ali ako je žena smirena, mišići materice se opuštaju i telo samo proizvodi veće količine oksitocina i endorfina, prirodnih sredstava protiv bolova, što znači da će porođaj manje boleti i kraće trajati, a mama posle porođaja neće biti zabrinuta ili izmorena.

U čemu se sastoji metoda?

Hipnoporođaj je zapravo kombinacija disanja, duboke relaksacije i tehnika vizualizacije uz pozitivno razmišljanje i podsticajne reči.

Najvažniji deo hipnoporođaja je neka vrsta psihoprofilakse, odnosno psihičkih priprema - dakle, ženama treba pažljivo i temeljno objasniti šta se događa pri porođaju u fiziološkom smislu jer onda nova mama tačno zna što može da očekuje pa u porođajni proces ulazi bez straha, s pouzdanjem i sigurnošću.

 

Znači li to da ti ne treba nikakva anestezija?

Hipnoporođaj smanjuje i ublažava bolove trudova, ali to ne znači da rodilja ne sme da prihvati neko drugo sredstvo protiv bolova koje se nudi u porodilištu, od inhalacije mešavine gasa i vazduha do epiduralne anestezije.

Koje su najčešće zablude o hipnoporođaju?

Kad čuju reč “hipnoporođaj”, mnoge žene zamišljaju nekakvu bizarnu sektu koja nešto mantra nad ženom, ali zapravo je to metoda kojom se može služiti svako jer se temelji na prirodnom funkcionisanju uma i tela, a ne na nekakvim čudnim idejama. Iako ime tehnike zvuči kao da je posredi hipnoza, tokom hipnoporođaja majka nije ni hipnotizovana ni uspavana nego budna i potpuno svesna svega što se događa. Ime metode zapravo se više odnosi na osećaj smirenosti i opuštenosti koji se postiže u hipnoporođaju.

Scroll to top