BalkansPress

Dobro došli!

Krpelji vrebaju čim krenu lepi dani, nekad i od februara, zato dobro pripazite ako idete u prirodu.

Potrebno je izbegavati moguća staništa krpelja i što manje kretati se po neuređenim zelenim površinama van staza, dok oni koji imaju dvorišta treba redovno da kose travu kako bi redukovali pojavu ovih napasti. Krpelji su paraziti koji se hrane krvlju životinja i čoveka. Istovremeno, oni su prirodni rezervoari i prenosioci uzročnika zaraznih bolesti, međi kojima je i lajmska bolest. Ukoliko su zaraženi, infekciju mogu da prenesu na čoveka i to u roku od 24 sata.

Važno je znati da nisu svi krpelji zaraženi i da svaki ubod krpelja ne znači obavezno i nastanak infekcije. Prema podacima iz istraživanja i praćenja zaraženosti krpelja u Srbiji, procenat zaraženih u poslednjih nekoliko godina je oko 25 odsto.

 

Krpelja treba izvaditi iz kože što pre, savetuju lekari, u toku prv 24 sata od uboda, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije. Skidanje treba obaviti stručno, u zdravstvenoj ustanovi, isključivo mehanički, čistom pincetom koja je prethodno dezinfikovana alkoholom. Pre odstranjivanja krpelja ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva - eter, alkohol, benzin, aceton, lak za nokte, jer oni izazivaju povraćaj crevnog sadržaja krpelja u kojem se mogu naći uzročnici lajmske bolesti.

Pazite ako planirate u prirodu

*Foto: Profimedia / Pazite ako planirate u prirodu

Odstranjivanje krpelja iz kože je najsigurnije obaviti u domu zdravlja, odeljenju za kožne bolesti.

Krpelj se uhvati pincetom što bliže koži, bez gnječenja ili kidanja njegovog tela. Pinceta se najpre malo povuče nagore, koliko je dovoljno da se krpelj odigne od kože, a zatim polako izvlači iz kože. Posle odstranjivanja krpelja ubodno mesto na koži treba dezinfikovati. Ukoliko je neko sam pokušao da odstrani krpelja i u tome nije uspeo u celosti, ne treba da pokušava da odstrani preostali deo, već da se obavezno obrati lekaru.

 

Praćenje zdravstvenog stanja osoba koje su imale ubod krpelja sprovodi se najmanje tri meseca. Jer pojava karakterističnog crvenila kože na mestu uboda krpelja, uz moguću pojavu povišene telesne temperature, glavobolje, bolova u zglobovima i mišićima, uvećane lokalne limfne žlezde, može ukazati na lajmsku bolest.

Preventiva:

- Izbegavati boravak u šumovitim područjima

- Smanjite površinu kože koja može biti izložena ubodu krpelja, odnosno zaštitite se garderobom dužih rukava i nogavica

- Nošenje odeće svetlih boja olakšava uočavanje krpelja

- Posle boravka u prirodi pregledajte svoju kožu i kožu dece

- Obavezno operite odeću posle boravka u prirodi

Scroll to top