BalkansPress

Dobro došli!

Vreme letnjih odmora idealno je za provalnike koji vrebaju svoj plen. Nažalost, u Srbiji je broj provala na zabrinjavajuće visokom nivou, a samo u Beogradu, zabeleži se i do 20 dnevno. Zbog toga smo istražili kako da se obezbedite pred odlazak na odmor i bezbrižno uživate na plaži, sigurni da se vaš dom neće naći na meti lopova.

Firme koje se bave obezbeđenjem objekata kažu da je situacija u Srbiji znatno gora nego u regionu, ali da dobri načini za zaštitu postoje.

- Srbi se ne bave dovoljno edukaciom o ličnoj, odnosno o bezbednosti domaćinstava. Na zapadu je to na zavidnom nivou. Mnogi se odlučuju da zaštite svoju nekretninu tek nakon što im stan bude obijen, a tada je već kasno - kažu u agenciji za zaštitu objekata.

Kako dodaju, period godišnjih odmora, prvenstveno leto, udarna je sezona za provalnike. Ovo su njihovi saveti koje bi svi trebalo da primenjuju kada planiraju da krenu na put.

 

1. Komšija u stanu

Dobri međususedski odnosi važni su iz više razloga, pa između ostalog i da budete bezbrižniji dok ste na odmoru. Savet je da komšiji u kog imate poverenja ostavite ključ kako bi redovno obilazio stan, praznio poštansko sanduče, spuštao i dizao roletne, i time ostavio utisak da u stanu neko boravi.

Puno poštansko sanduče će vas odati lopovima, jer je ono znak da ga vlasnici dugo nisu praznili i da niste tu. Takođe, ako neko već dugo motri da na vaše prozore i zapazi da se supštene roletne ne dižu već danima, takođe će pretpostaviti da u stanu nema nikoga.

*Foto: Profimedia

2. Svetlo čuva stan

Opšte je poznato da retko koji lopov "operiše" tokom dana. Ukoliko gori svetlo u vašem stanu, ono će ostaviti utisak da ste kod kuće. Ali ni sa tim ne treba preterivati. Ukoliko svetlo gori stalno, biće jasno da u kući nema nikoga, što će im biti signal da nesmetano uđu.

Zato danas postoje LED sijalice koje su više nego ekonomične, a možemo pronaći i tajmere koji mogu da se podese kako bi palili i gasili svetlo u određeno vreme.

Takođe, reflektor iznad ulaznih vrata koji reaguje na pokret, uvek je dobar korak u očuvanju bezbednosti vašeg doma.

 

3. Objave na društvenim mrežama daju lopovima vetar u leđa

Iako živimo u vremenu kada je život bez društvenih mreža gotovo nezamisliv, objave o vašim putovanjima nisu pametna stvar. Ukoliko neko "tipuje" vaš stan ili kuću, biće ohrabren činjenicom da ste otputovali, što će saznati preko vaše objave ili slike na nekoj od društvenih mreža, i vrlo verovatno će krenuti u napad.

4. Pas će, kao najbolji prijatelj, dati sve od sebe u čuvanju doma

Verovali ili ne, stručnjaci kažu da su bolji čuvari mali i lajavi psi koji reaguju na svaki šum. Ipak, oni su tu da oteraju lopova i naprave buku, međutim ukoliko do provale dođe, veći psi su svakako nešto o čemu bi trebalo da razmišljate. Naravno, obezbedite osobu koja će redovno da ga obilazi dok vi niste tu.

Nabavite psa

*Nabavite psa, Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

5. Osiguranje nekretnine

Na zapadu je gotovo nezamislivo imati nekretninu koja nije osigurana. Ipak, kako se naši ekonomski uslovi bitno razlikuju od zapadnog, nije loše osigurati stan makar kada ste na putu. Ne nude sva osiguravajuća društva ovu mogućnost, dok je neka uz putno osiguranje daju potpuno besplatno. Ova osiguranja odnose se na opasnost od provale, od požara i poplava, a za stan od 50 kvadratnih metara, u zavisnosti od osiguravajuće kuće, cena za 10 dana varira od 0 do 300 dinara.

6. Blindirana vrata

Vremena kada se bezbrižno živelo bez razmišljanja da neko može da vam naruši i ugrozi mir i bezbednost i kad su se vrata ostavljala otključana dok ste u prodavnici ili pak ključ ostavljao ispod otirača, odavno su prošla.

Ipak, naši ljudi se nisu navikli na tu promenu te prave gore navedene greške. Pored toga da se ključ nikako ne sme ostavljati ispod otirača ili saksije pored vrata, svakako bi trebalo da razmislite o stavljanju kvalitetnih blindiranih vrata na svoj stan.

Ona nisu jeftina investicija, ali će svakako lopovima pružiti veliki otpor ili ih pak odvratiti od namere da probaju kroz njih da prođu.

 

7. Mobilno obezbeđenje

Ovo se odnosi na mogućnost da anažujete profesionalnu firmu za obezbeđenje objekata. Na taj način, obezbedili biste obilazak vašeg doma nekoliko puta dnevno od strane profesionalnog obezbeđenja za vreme vašeg odmora. Na taj način, bili biste sigurni da je vaš stan pod budnim okom profesionalaca. Ipak, ovo nije najjeftinija varijanta, jer cena po obilasku varira od 500 do 800 dinara.

8. Nalepnice

Koliko god nestvarno zvučalo, nalepnice na ulaznim vratima na kojima piše da je neka firma angažovana za bezbednost vašeg stana, veoma sugestivno utiču na one koji nisu dobrodošli u vašem domu. Ove nalepnice možete dobiti ako angažujete neku firmu da se brine o bezbednosti nekretnine, i nemojte se libiti da je zalepite na vrata.

9. Alarm

Ugrađivanje alarma nikako nije loša ideja. Za razliku od ranijih godina, alarm na domu više nije luksuz nego potreba, a cene se kreću već od 25 evra pa do onih od nekoliko stotina evra. U svakom slučaju, i jeftiniji alarm će pri pokušaju provale, svakako probuditi okolinu i oterati lopova od vaših vrata.

10. Kompletno obezbeđenje stana

Kao ni alarm, ni konstantno obezbeđenje stana više ne spada u luksuz. Ranijih godina biste morali da imate dubok džep dok danas, po ceni već od 20 evra mesečno, možete priuštiti alarm monitoring sa profesionalnom intervencijom u slučaju provale.

Scroll to top