BalkansPress

Dobro došli!

"Poginula dok je sušila kosu fenom", "Požar izazvao šporet", "Zapalila se veš mašina", samo su neki od naslova koji su nas uznemirili prethodnih dana, u crnoj seriji nesreća izazvanih kućnim aparatima i instalacijama.

Jovana Jočić (27), tragično je izgubila život prošle nedelje u porodičnom domu u Nakovu, kada su je udarila struja dok je sušila kosu u kupatilu. Ona je otišla da se kupa oko ponoći, ali je njen otac primetio da je nema duže vreme, počeo je da joj lupa na vrata. Kako se ona nije odazivala na krike svog oca, on je nasilno otvorio vrata i zatekao je nepomičnu na podu, sa fenom u ruci.

U požaru koji je jutros izbio na Vidikovačkom vencu, lakše je povređen muškarac, koji se nagutao dima. Kako je ustanovljeno, požar je prouzrokovala veš mašina koja se upalila.

 

Slićan požar izbio je pre mesec dana u beogradskom naselju Karaburma, a sve je počelo kada se upalio šporet u jednom stanu. Na sreću povređenih nije bilo, a brzom reakcijom vatrogasaca, vatra se nije proširila i brzo je ugašena.

Kako kažu električari, većina ovih nesreća izazvana je nepažnjom ljudi.

- Građani nisu odgovorni prema struji i električnim aparatima. Skoro svaki dan imamo u medijima izveštaje o ovakvim nesrećama, i većina je izazvana nepažnjom. Struja je kao i vatra, dobar sluga, ali loš gospodar - kaže za "Blic" električar Ljuba iz "Kućnog majstora".

*Foto: M.Mitrović / RAS Srbija

PROČITAJTE: REŠENA VELIKA KUĆNA MISTERIJA Da li je bolje bojler isključivati ili ga stalno držati uključenog?

Kako objašnjava majstor Ljuba, nesreće i požari najčešće nastaju izazivanjem kratkog spoja, bilo da je došlo do kontakta između žica, ili da je čovek rukom uhvatio fazu i izazvao spoj.

- Ako dodirnemo golu žicu rukom i stojimo na zemlji, ponašamo se kao provodnik i nastaje kratak spoj. Nije bitno koji je materijal na podu. Nešto je bolje ako je dole guma, ali to niko nema u kući. U 90 odsto slučajeva kod ovakvih nesreća u pitanju je ljudski faktor, a u 10 odsto neispravni aparati - kaže električar Ljuba.

 

Isključite bojler dok se kupate, fen ne koristite u kupatilu

On ističe da bojler obavezno treba isključivati prilikom tuširanja, što oko 50 odsto ljudi u Srbiji ne radi. Takođe, fen nikako ne smemo koristiti u kupatilu, a sve i da nam ne padne u vodu, može doći do strujnog udara, jer se nakon tuširanja u kupatilu stvara kondenz u vazduhu i tu vlagu fen, kao otvoren uređaj, uvlači direktno u motor, što često dovede do pregorevanja motora, ali može i da izazove strujni udar.

Da bi se zaštitili od ovakvih nesreća građani treba da vode više računa prilikom upotrebe električnih uređaja, a osim što treba da paze da ih ne pokvase, treba da vode računa i o instalacijama.

- Redovan servis i kontrola kako samih aparata, tako i kablova i osigurača. Same instalacije u zidovima takođe mogu da se ispitaju, ali ne sa apsolutnom sigurnošću, jer se nikad ne zna gde će koja žica da "pusti". Veliki potrošači, kao što su bojler, veš mašina, grejalice, TA peći... vuku mnogo Ampera, i ako se ostave da rade duže vreme, kablovi koji provode tu struju će početi da se greju, što može da dovede do topljenja izolacije i ogoljivanja žica. A kada se gole žice dodirnu, dolazi do kratkog spoja i požara. Ili iskakanja osigurača - objašnjava Ljuba.

 

Kontrolišite kablove i utičnice

Ono što, ističe, pojedini građani rade, a što je izuzetno opasno, je da stavljaju jače osigurače kako im ne bi iskakali. Tako dodaje, samo povrćavaju opasnost od izbijanja požara, jer osigurač ne može da iskoči, što provodnici, odnosno kablovi, ne mogu da izdrže i počinju da se tope.

- Treba redovno kontrolisati i utičnice, produžne kablove. Čistiti ih od prašine, i menjati kada se primeti bilo kakva promena, topljenje ili da počinju da crne. Ali treba i utvrditi zašto je došlo do pregrevanja. Obično su kod produžnih kablova, u 80 odsto slučajeva neispravni kontakti, ali ne mora uvek da bude slučaj - ističe Ljuba.

I mali potrošači, kao frižider, zamrzivač, kompjuter... mogu da uzrokuju slične probleme, ukoliko rade po 24 sata dnevno. Kkao objašnjava električar, oni ne vuku mnogo ampera, ali vuku struju konstantno, što vremenom može da dovede do topljenja izolacije na kablovima, ili utičnica.

Svi požari su zahtevni za gašenje

Kako za "Blic" kaže Rade Milošević, načelnik Uprave za vanredne situacije u Beogradu, svi požari su zahtevni za gašenje, pogotovu ako do požara dođe na visokim spratovima zgrada i na teže dostupnim mestima.

- Bojler, šporet i veš mašina su uređaji na kojima najčešće dođe do požara. Uređaji koji se nalaze u domaćinstvu su sigurni kada se pravilno eksplatišu, održavaju i servisiraju, pa tako do požara najčešće dolazi usled neadekvatnog održavanja, i usled loše električne instalacije - objašnjava Milošević.

Kako ističe, jedan od čestih uzroka požara je zaboravljena hrana na šporetu od strane domaćice kada se požar najčešće proširi na ostali deo kuhinje.

Scroll to top