BalkansPress

Dobro došli!

Gotovo 1.500 izbeglica u švedskom gradu Borgholmu, na ostrvu Eland, ima posebnu podršku. Pomaže im gradonačelnik koji je u taj grad došao, takođe kao izbeglica, 1992. godine. Priča o Ilku Ćorkoviću iz Banjaluke fascinirala je mnoge u Švedskoj.

Probudio se na mostu iznad zaleđenog Baltičkog mora. S porodicom je bio na ulazu u Borgholm, nakon trodnevnog putovanja iz Banjaluke. Baraka 110 u izbegličkom kampu bila je njihov novi dom.

"Puno snega, hladno, ali bili smo jako zadovoljni da smo dobili krov nad glavom i mogli smo se osećati sigurno. Bilo nam je lepo, jer smo se spasli, jer nismo znali, da li ćemo se izvući", priča Ilko Ćorković, gradonačelnik Borgholma.

 

 

Prao suđe i čistio stanove

Baraku su delili s drugom porodicom, pa ih je tu živelo šestero. Družili se se s drugim Bosancima i Hercegovcima, kojih je u kampu bilo blizu 600. Seća se i ljuljaške na kojoj se igrala njegova ćerka.

Međutim, put ga je odveo u centar gradskog života, nakon 14 meseci intenzivnog učenja jezika. U početku je prao sudove u hotelima i čistio stanove, ali se istovremeno školovao. Nakon završenog fakulteta, zaposlio se u poreskoj upravi i politički se angažovao.

Ipak, kaže da nije ni sanjao da će jednom biti prvi čovjek Borgholma, a na vrhu je od septembra 2014. godine. Njegova Socijaldemokratska partija je ubedljivo pobedila na izborima te godine, a on dobio najviše direktnih glasova.

"Velika je stvar, osećam se ponosno da sam, kao izbeglica koji je došao pre 23 godine, dobio toliko poverenje u izborima i 2010. godine, i 2014. godine. I sve ću uraditi da ih ne razočaram", nastavlja Ćorković.

Kaže da je u gradu već smanjena stopa nezaposlenosti, a da on ličnim primerom ukazuje na značaj odgovornog ponašanja. Ipak, i kao gradonačelnik je pred neočakivanim izazovom.

 

Sudbina ga, već od druge godine mandata, vodi tamo gde je sve počeo 1992. godine. U istom izbegličkom kampu gde je boravio s porodicom, dočekuje i pomaže nove izbeglice. Na broju 110 sada živi porodica iz Sirije. I oni dele prostorije s drugim izbeglicama.

"Znam šta znači ostaviti domovinu"

"Stvarno radimo sve od sebe da njihova deca krenu u školu, da oni dobiju dobar ulazak u švedsko društvo, jer im je potrebna svaka pomoć. Znam šta znači ostaviti svoju domovinu, svoju kuću i početi ispočetka. Stvarno smo pokazali dobar rezultat i dobili smo nagradu od švedske vlade za taj rad", navodi Ćorković.

U Borgholm je, kaže, stiglo i 100 dece bez staratelja. Igraju se u parku, gde je i on provodio dane.

U izbegličkom kampu gde je Ilko Ćorković proveo prve dane u izbeglištvu trenutno je smešteno oko 500 izbeglica, uglavnom iz Sirije, Iraka i Afganistana. Neki od njih znaju za Ilkov uspeh, a on kaže da će učiniti sve da ih što više ostvari sličan rezultat.

(Izvor: AlJazeera)

 

Scroll to top