BalkansPress

Dobro došli!

Veliki rat u severnoj Evropi mogao bi da se odvija ruskim "odsecanjem" baltičkih država, čime bi sprečili NATO snage da im odmah priteknu u pomoć. Time bi Rusi obezbedili svoju prevlast u regionu, piše u analizi švedske Agencije za odbrambena istraživanja, koju prenosi Raša Tudej.

Istraživači su izveli simuliranu ratnu igru kako bi utvrdili odnos snaga u centralnoj i severnoj Evropi, u slučaju da dođe do malo verovatnog "scenarija noćne more". Prema tom planu, Rusija je napala Litvaniju kroz Belorusiju, nakon čega je čitav NATO savez uvučen u direktan sukob kakav nije viđen na starom kontinentu još od 1945. godine. Ipak, u ovoj simuliranoj ratnoj igri nije "korišćeno" nuklearno oružje.

 

- Ako pogledamo podatke na papiru, odnos snaga je u korist Rusije, u slučaju da konflikt potraje kratko - piše u izveštaju.

- Iznenadni napad koji bi ruskoj armiji omogućio da se poveže sa trupama u kalinjingradskoj eksklavi bio bi od suštinskog značaja, pre početka američkih, britanskih i francuskih vazdušnih napada - piše u izveštaju.

S druge strane, tvrde analitičari, najbolja šansa NATO pakta bi bila sprečavanje vazdušne nadmoći Rusije i zadržavanje trupa do prebacivanja ratnih aviona.

- Problem NATO pakta je taj što će njihova lako naoružana pešadija sa slabom artiljerijskom podrškom više zavisiti od vazdušne podrške. Ako bi Rusi preokrenuli vazdušne bitke na početku rata u svoju korist, rat bi se brzo okončao - piše u izveštaju švedske analitičke kuće.

КАКО БИ ИЗГЛЕДАО РАТ РУСИЈЕ И НАТО? Урађена симулација великог сукоба у Европи - ево ко би извојевао победу

*Foto: Depositphotos / AP Photo / Alexander Zemlianichenko

Iako je simulacija zaustavljena nakon četiri dana i niko nije izvojevao "čistu pobedu", Rusija je bila u dobroj poziciji da obezbedi operativni uspeh na terenu.

- Glavni faktori koji stoje iza ruskog uspeha bili su iznenađenje, jače brojno stanje, mehanizacija i, ne manje važno, obim i domet artiljerijskih oruđa i balističkih raketa - piše u zaključku izveštaja.

Anton Alihanov, guverner Kalinjingradske oblasti, rekao je nedavno da Rusija nema ovakve borbene planove zato što "ne želi zlo svojim susedima".

Scroll to top