BalkansPress

Dobro došli!

Bivši predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito u istoriji je ostao čuven po svojim svetskim turnejama, obilascima država na drugom kraju planete i putovanjima koja su trajala po više meseci. Ipak, u svojoj domovini, u srcu Srbije, postojao je jedan grad koji je izbegavao u širokom luku!

Urbana legenda koja se prenosi u čačanskom kraju kaže da vladari Srbije nikada nisu voleli ovaj grad. Kralj Aleksandar Karađorđević posetio ga je samo jednom i to zbog sahrane vojvode Stepe Stepanovića, Tito ga je zaobilazio, a ni današnji političari ga naročito "ne mirišu".

A, izgleda, ni Čačani njih!

Kada govorimo o Titu, doživotni predsednik Jugoslavije u istoriji je ostao čuven po svojim svetskim turnejama, obilascima država na drugom kraju planete i putovanjima koja su trajala po više meseci.

 

Ipak, priče kazuju, Čačak je izbegavao u širokom luku! Tokom svoje 35-godišnje vladavine Tito je u Čačku bio 7 puta, ali uvek u prolazu, na putu ka Užicu. U Čačak namenski nije dolazio gotovo nikada, a istoričari smatraju da je to zbog činjenice da je Tito ovaj grad doživljavao kao blizak ravnogorskom pokretu. I ništa nije značilo što su ga svaki put na proputovanju na ulicama pozdravljale razdragane gomile ljudi...

Čačani su u očima Tita zauvek ostali - četnici, verovatno zbog svoje blizine Ravnoj Gori i pesme "Na planini, na Jelici".

U stvarnosti, izveštaji kraljevine Jugoslavije iz 1940. godine Čačak su procenili kao ozloglašeno "komunističko leglo" u Zapadnoj Srbiji. Iz ovog grada su ponikli čuveni komunisti - Dragiša Mišović, Filip Filipović, Milka Minić, Kosta Novaković, Miloš Minić...

Međutim, Broz je imao drugačiju percepciju ovog grada. Stariji Čačani još uvek govore da su svaki put pre dolaska predsednika SFRJ ljudi označeni kao protivnici režima preventivno hapšeni  i po nekoliko nedelja ranije, a da je etiketu "buntovničkog grada" i mesta za izbegavanje, potvrdila situacija kada je tokom druge posete Tita Čačku, baš za vreme njegovog govora, nestalo struje!

 

Scroll to top