BalkansPress

Dobro došli!

U vremenu kada je želja da se živi u Srbiji postala retkost, ja se vraćam u svoju otadžbinu, s nadom da ću svoje znanje najbolje iskoristiti baš ovde.

Ovako, za "Novosti", govori Milica Krčevinac (25) iz Arilja, najbolja studentkinja master studija Ruskog državnog univerziteta društvenih nauka u Moskvi. Visoke ocene, trud i neprekidna želja za znanjem na postdiplomskom smeru Brend menadžment u reklami i odnosima s javnošću u ruke su joj stavili prestižnu crvenu diplomu, koju u Rusiji dobijaju samo najbolji studenti.

Osim za visoke rezultate, Milica je nagrađena i za društvenu aktivnost i pomoć u organizaciji naučne delatnosti ruskog univerziteta.

- Veoma sam srećna, jer je obrazovanje jedna od najvažnijih stvari u mom životu - priča nam Milica. - Crvenom diplomom nagrađuju se odlični rezultati tokom celog studiranja, te je zovu i "diploma sa počastima". Prema statistici, dobija je između pet i sedam odsto diplomiranih studenata u Rusiji.

 

Kada je pre tri godine diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, otišla je u Rusiju. U najvećoj zemlji na svetu nije imala ni rođake, ni prijatelje. Dobrodošlicu joj je poželela jedino - oštra zima. Ubrzo je sklopila nova poznanstva, upoznala ljude iz svih krajeva sveta, i obišla celu Rusiju. Na pitanje zašto baš studije u Moskvi, uvek je imala isti odgovor. Kaže da je osećala da joj to "leži". Ispostavilo se da je bila u pravu.

- Prvih devet meseci svog boravka u Rusiji živela sam u Vladimiru, gradu blizu Moskve, gde sam samo učila jezik. Posle toga sam upisala master studije u Moskvi i dobila stipendiju od ruske vlade. Najteže mi je bilo u početku. Mesec dana sam bila u šoku jer sam promenila način i uslove života, a pogotovo zbog klime. Stalno je bilo hladno, a na moj prvi Božić u Rusiji termometar je pokazao 35 podeljaka ispod nule. Klima je bila i ostala glavni razlog zašto ne bih mogla da živim tamo. Sa druge strane, imala sam aktivan društveni život, učestvovala sam na konferencijama, koncertima, konkursima. Predavala sam srpski i engleski jezik u dečjim kampovima, volontirala, pomagala u organizaciji raznih foruma, festivala, sportskih takmičenja, profesionalno se fotografisala i učestvovala u snimanju filmova, serija i TV emisija - opisuje Milica.

PRE desetak dana vratila se sa 7.000 kilometara dugog putovanja čuvenom transsibirskom železnicom, posetila je pet najvećih gradova u Rusiji i Bajkalsko jezero. Kako kaže, putovanja i poznanstva su najlepši deo njene ruske bajke.

- Budući da sam došla sama i da nikog nisam poznavala, odmah sam stupila u komunikaciju sa svim kolegama, zahvaljujući čemu sam brzo naučila jezik. Bila sam jedini strani student na svom smeru, ali nije mi smetalo što se nastava odvijala samo na ruskom jeziku. Naprotiv, to je bio veliki izazov za mene. Kada imaš toliko aktivan i ispunjen život, cilj ne može izostati. Osećam da sam od Rusije uzela sve najlepše što sam mogla - kaže ponosna devojka iz Arilja.

 

PROŠLO je tačno godinu dana otkako su "Novosti" pisale o Srpkinji koja je proglašena najboljim volonterom u Rusiji. Milica Krčevinac lane je izabrana u konkurenciji 350 studenata. Komisiji ni tad nije bilo teško da "izmeri" ko je bio najangažovaniji volonter na Moskovskom univerzitetu u protekloj godini. Na kraju letnjeg semestra, organizovan je forum dobrovoljaca, na kojem je naša Milica trijumfovala sa najvećim brojem poena i učešćem u organizaciji događaja.

Volontiranje je za nju prilika da primeni i unapredi svoje znanje, a da istovremeno bude od pomoći drugima. Ali, najviše želi da bude korisna svom narodu. Bez obzira na uspeh i na činjenicu da su je u Rusiji prihvatili kao svoju, Milica će se vratiti u Srbiju.

*Milica Krčevinac sa diplomom u Moskvi, Foto: Lična arhiva

Naša uspešna sagovornica smatra da je svojim primerom pokazala da se napornim radom, snagom i istrajnošću sve može postići. Kako kaže, ne treba se oslanjati na druge, već svaki dan raditi na sebi. Vodi se mantrom da uspeh nije samo rezultat najviših ocena već svestranog razvoja.

- Moraš da budeš uporan, da preživiš tu ledenu zimu na minus 35 stepeni, to te samo ojača. Mislim da sam svojim primerom celom svetu poslala sliku mlade osobe koja uvek i svuda, pre svega, predstavlja svoju zemlju.

PLANOVI

Izuzetno je teško živeti daleko od porodice i prijatelja - ističe uspešna Ariljka. - Tokom istraživanja i pisanja master rada bavila sam se odnosima s javnošću i reklamom na međunarodnom tržištu, a želja mi je da nastavim da se bavim time. Vidim sebe kao predstavnika svoje zemlje u Ujedinjenim nacijama, kao pi-ar stručnjaka u ambasadi, u ruskim kompanijama u Srbiji... Želela bih da naučim još jedan jezik i završim doktorske studije.

Scroll to top